Varning för fixering vid fasta format, för formen (l)är (bli) mer fluid än vad vi kanske tänkt oss. Varning, det här inlägget är inte ett dugg pedagogiskt. Bara geekigt inspiratoriskt – hoppas jag.

image Jag råkade nämligen snubbla över ett inlägg i den stimulerande bloggen Inuseful. Där diskuterade Isa Hardemo och Jon Karlsson under rubriken Åtta pixlar hit eller dit, vad spelar det för roll?! hur standardbredden på banners påverkar layoutmöjligheterna. Det grafiska exemplet dom gav gällde Sydsvenskan.se. Ett i och för sig behövligt och lovvärt grepp, Men det är taget om ett gammalt tänk. Det vill säga tidningslayout, fast på webben.

imageStrax därpå råkade jag powersurfa mig fram till det otroligt intressanta Papervision3D.org (en 3D-motor i öppen källkod för Flash). En av de webbplatser som byggts med Papervision3D är MSNBC Spectra. En slags 3D-lösning för att välja och navigera i MSNBC:s nyhetsflöde. Svårt att beskriva, enklare om du surfar dit och kollar själv. Helt uppenbart är bannerbredd ointressant när man glider runt i 3D-miljöer. Per definition så ändras liksom perspektiven (oj, det var djupt :-).

Anders Ekström har hos Daytona en lite mer fyllig betraktelse över den härna 3D-utvecklingen. Notabelt är också att projektet Papervision3D verkar ligga utanför dom "vanliga" verktygen för öppna källkods-projekt (som tex Sourceforge). I stället använder Papervision bland annat en wiki som byggts med mediawiki, bloggar i WordPress och basen är hos google code.

Spectra är i mina ögon inte det snyggaste som gjorts med Papervision, Fotoviewr är klart läckrare. Fler exempel hittar du i utvecklingsbloggen Hur som, vi får nog sluta tänka i standardbredd, eller?