image Vi är ju många som får mejl vi kallar för spam. Min erfarenhet  är att det internationella skräpet om allt från pengar i Nigeria till allehanda spännande saker för saker för levnadsglädje på senare tid kompletterats med många namnkunniga, positivt värderade, svenska företag och deras varumärken. Under det senaste dygnet har det trillat in ett gäng sådan spam, alla med avsändaren "from@mail.nxt.carmamail.com". Tittar du in på www.carmamail.com så möts du av en tunn förklaring till varför just du fått mejl via dom. Det känns mer som en tafflig friskrivning från deras sida, än ett seriöst sätt att verkligen be om tillåtelse.

image Om du sen orkar så kan du surfa vidare till www.compost.se, den domän dom tycker att du skall skicka abuse-mejl-info till om du tycker att något är fel. Naturligtvis är det inte så att du kan be komposterarna om att de skall spärra just din(a) adress(er). Men det är ganska lätt att fixa det hela på egen hand. Samtidigt för du upp hela problematiken till en mycket högre nivå.

image Tala helt enkelt om för ditt spam-filter att all e-post från domänen mail.nxt.carmamail.com är skräp. Hur du gör det beror på vilket mejlhanteringsprogram du använder. I Outlook högerklickar du bara på mejlrubriken. I Google mail markerar du mejlet/en och klickar på "report spam". Den finess med Google mail, och många andra antispam-tjänster, är att dom på det sättet automatiskt lär sig vad som är skräp och filtrerar bort den inte bara för dig, utan för alla. Det handlar alltså om att vi tillsammans lär upp filtermaskinerna i stället för att (fruktlöst) tala om för compost att vi får späm.

Till sist, för dig som vill skicka post till många, Mattias Durnik är bra på riktig permission based marketing. Personligen anser jag att du skall fråga specifikt om det är OK med e-post OCH sluta skicka efter ett tag om du aldrig får respons på dina utskick. Det senare eftersom många säger OK, men tröttnar efter att ha fått massa mejl och vill bli av med dom. Ibland glömmer man till och med att man bett om mejl och tycker det är spam. Dessutom, RSS är mycket intressantare.