Hej hopp, i går kom månadsfakturan min huvudakliga mobiloperatör. Den var på det facila beloppet 2698 kronor, vilket är ungefär 2000 kronor mer än vanligt. Nu är det inte direkt 3:s fel, utan i grund och botten är det jag som gjort en miss.

Inför min resa till New York för en månad sedan gjorde jag lite halvhjärtade försök att hitta på en bra lösning för att ringa och vara uppkopplad på plats. Här hemma ringer jag (taltelefoni ni vet) med 3 och prövar mobilt bredband från 3, Tele2, Telenor och Telia (reflektioner kommer snart). Som de flesta mobiltelefonoperatörer är mer eller mindre noga med att påpeka, så är det andra taxor utomlands. Speciellt gäller det datauppkoppling, där taxorna är ENORMA.

Under besöket hos Bond art and science måste jag ha missat att styra om Qik-applikationen i min videomobil (Nokia N95 8Gb) från 3G till WiFi. Jag livestramade glatt under fyra minuter och kostnaden blev 971 kronor och 30 öre. Tack USA AT&T Mobility för det! Under NY-besöket var jag bland annat inne i AT&T:s butiker och förhörde mig om kontantkortslösningar för mobilsurf. Icke sa nicke. Innan du läser vidare kan du väl titta på filmen (hos Qik eller här i bloggen). Varje sekund kostade 4 kronor att ladda upp. Ju fler som tittar ju billigare blir min CPM. (Inlägget fortsätter efter filmen).

Återstår en extra tusenlapp att kostnadsundersöka. Väl medveten om taltaxan undvek jag att ringa och var kort när folk ringde mig. Likväl blev det en dryg halvtimmes mobilsnack. Det kostade cirka 11 kronor per minut att ringa ut och lika mycket att ta emot samtal från Sverige. I Sverige är dagspriset på mobilt bredband (begränsat till 384 Mb/s och 1 Gb/månad) 99 kr/månad. Precis lika mycket kostar 1 Mb i New York med AT&T, inklusive 3:s tror jag relativt lilla pålägg. Eftersom jag småsurfade lite med min talmobil (HTC Touch Cruise) och hanterade ett gäng SMS blev det orsaken till den andra extra tusenlappen.

Naturligtvis suger dom utländska taxorna, men det enda jag är  riktigt sur över är taxorna för internationell roaming av mobi datatrafik. Någon sa till mig att operatörerna har inga incitament att göra nåt åt det. Dom drar ju in rejält med pengar den vägen och alternativen är mer eller mindre krångliga för kunderna. Det finns gott om rykten som säger att Google skall bli en mobiloperatör. Det kan vi ju hoppas på så länge.

För säkerhets skull vill jag påpeka att jag fortfarande är en nöjd 3-kund. När jag gnisslar ibland så oljar dom på ett trevligt och effektivt sätt.