Under kvällens gig hos Riksdagsförvaltningen kläckte jag en lysande idé – tyckte i alla fall jag. Varför måste Riksdagsledamöterna skriva sina egna tal och motioner? Tänk om det skulle outsourcas till ledamöternas väljare? Ledamoten X skulle då kunna exempelvis lägga upp en wiki för ett tal till ett kommande torgmöte/riksdagsdebatt/etc.. Eller vilken medborgare som helst skulle kunna dra igång ett förslag på typ motionswikin.se (jämför Productwiki.com). Sen är det ju en intrikat fråga kring ledamotens ansvar och roll i wikin.

Hmm, sa riksdagsledamoten Christer Winbäck (fp), även IT-chef inom Skaraborgs Sjukhus. Och så stack han in kniven i mig med orden:

"har du låtit någon annan skriva dina föredrag?"

Inte hjälpte det att krysta fram att jag följde Mattias råd om innehåll i ett tidigare gig åt Microsoft. Det var ju liksom bara halvvägs. I och för sig erbjuder jag redan en möjlighet för alla som vill att i wiki-form utveckla giicod, en kurs som jag leder åt GI, Insitutionen för Reklam och PR vid Stockholms universitet.

Nåväl, jag lovade på plats, hastigt och lustigt, att inom sex månader åtminstone erbjuda er som deltar i weconverserandet att skriva manus till något av mina kommande gig. Det kräver ju en uppdragsgivare som kan tänka sig något sådant. Jag skall åtminstone ta upp saken vid kommande förfrågningar om uppdrag. Du kanske vill peta in ett sådant experiment i något av dina arrangemang?