image I fredags fick jag tid att testa minkarta.se. Den webbplatsen är ett nav i en radda kart-baserade tjänster som utvecklas av entreprenören Ted Valentin (tidigare bla uppsatser.se). Dom kartor Ted hittills släppt lokaliserar och recenserar sushiställen, caféer, restauranger och ställen med WiFi (trådlöst internet). Han säger sig i den nya satsningen vara inspirerad av tjänster som Jaiku, Yelp och delvis Craigslist. Jag testade i fredags att lägga till, och recensera, Café Frapino där jag hänger ibland.

Bara det faktum att Ted på egen hand lyckats åstadkomma flera tjänster genom att masha ihop sina lösningar med Google maps är fascinerande i sig. Till hjälp har han ett nätverk vänner och bekanta som snabbt fyller på med innehåll. Naturligtvis är hela kalaset designat med social funktionalitet. Registrerade användare, som jag, får en egen karta (http://www.minkarta.se/Richard_Gatarski) vilken samlar såväl användarens recensioner på dom olika anslutna kartorna (sushi, wifi, café, etc) som kontakter med andra användare. Det dröjde inte många timmar innan min första "vän" hörde av sig och vi kopplade ihop oss.

Framtiden får utvisa om Ted lyckas med alla sina kartor. Personligen undrar jag om just WiFi-kartan blir en hit, med tanke på att mobilt bredband verkar bli allt populärare och minskar behovet av WiFi. Men det intressanta är att Ted kan hitta på något såpass elegant, få igång det och låta marknaden styra var det hela tar vägen. Det är redan bra och vissa delar lär förmodligen bli kanon. Fast, på ett praktiskt plan är det än så länge mindre bra i min mobiltelefon (HTC Touch Mobile, WM6). Även om i princip hela sajten presenteras, så är den tung (mycket data som laddas ned) och själva platsmarkeringen på en lokal karta verkar inte fungera).