image Det som föranleder det här inlägget är flera saker. Bakgrunder är att Encyclopaedia Brittanica (felstavat här med flit) nyligen lanserat Britannica WebShare (Britannicanet.com) med två tydliga syften. "1: Give free Britannica accounts to bloggers and other web publishers so they can use the site in their research, cite Britannica articles and provide selective access to Britannica through links in their posts to Britannica articles and widgets. 2: Provide readers of these articles with access to Britannica articles without needing an account at all."

imageNi som varit med på något av mina gig dom senaste två åren vet att en av mina trådar handlar om Wikipedia. I början, men inte ofta numera, dök det ibland upp en konversation om kvalitén i Wikipedia versus den svenska Nationalencyclopedien och Encyclopaedia Brittanica.  På ytan kan vi se hur Britannica.com hottat upp sig en del, och bland annat levererar en edition för iPhone.

imageNE.se å andra sidan känns inte lika cool. Även om båda webbplatserna i mitt tycke är snyggare än Wikipedia, så leder fortfarande den senare när det gäller social funktionalitet. Framförallt med avseende på sättet att kunskapa genom konversation. Jag brukar klaga på att även om NE erbjuder "kommentera artikeln" så händer det absolut ingenting dom gånger jag försökt tycka till. Därför känns det surt att inte kunna gära något när NE JUNIOR beskriver "Marknadsföring":

reklam och många andra saker som företag gör för att få människor och andra företag att köpa deras varor och tjänster eller satsa pengar i företaget

Jag är ju inte ensam om att i första hand se marknadsföring som (min omtolkning till juniortugg)

ett sätt att ta reda på hur folk är och vad dom vill ha så att företag och organisationer på olika sätt kan göra nytta för sina kunder och användare. Konsumentvetenskap, marknadsundersökningar, reklam och andra verktyg är bra att ha när man marknadsför.

imageDom som registrerat sig på WebShare kan sen använda specialsajten Britannica Online. Som vi kan se har den webbplatsen ett Webb 2.0-snitt. Vi har coverflow-inspererad navigering, videos, widgets/gadgets och funktioner för att dela med sig av innehållet i andra sociala medier, mm.

image Det andra är att lanseringen av WebShare bland annat skett genom en social medie-strategi. En aspekt är naturligtvis just det att man kan dela med sig av artiklarna. Men det är mer än så, vilket beskrivs av PR-konsulten och sociala mediegurun Shel Holtz som hjälpt till. Han skriver bland annat:

The primary targets of our outreach effort (Neville Hobson is helping me out with this) have been (and will continue to be) education-focused bloggers, library bloggers, and journalists. Many who live and work in these disciplines are restricted, right or wrong, from citing Wikipedia articles in their work, which led us to believe they would constitute a very interested group.

Läs mer i "WebShare weekend: Britannica initiative gets boost from TechCrunch", för det är synnerligen ett intressant case. Slutligen passar jag på att dela med mig lite från Britannica Online. Dels en länk till artikeln om "marketing" (hepp, kolla hur den inleds), dels Britannicas twitterflöde och till sist widgeten om "abstract art" nedan (usch så tråkigt om nåt så intressant).