[Uppdatering: Timbro har sagt OK till att jag publicerar mitt manus Public Service, dess historia och eventuella framtid. Hela boken finns naturligtvis att köpa, tex via Timbro].

[Uppdatering direkt efter giget] Jag lyckades livesända (från en av mina mobiler till Bambuser) såväl när några av oss författare presenterade våra kapitel samt den efterföljande debatten Tyvärr gjorde jag ett nybörjarmisstag och använde front-kameran i mobilen, åtminstone tror jag att det är därför bildfokus är någon annan stans än där det borde vara. Presentationsdelen kan du se direkt här:

I november 2007 blev jag kontaktad av Timbro som höll på att ställa samman en antologi om Public Service. Redaktören, Erik Zsiga, hade uppmärksammat mina tidigare debattartiklar om ämnet (tex Ny Teknik, jämför gärna mina kommentarer hos Erik Stattin) och ville ha med mina tankar. Vi enades om att jag skulle fokusera den tekniska och ekonomiska bakgrunden till varför begreppet över huvud taget existerar. Kort sagt kommer idén om Public Service från en helt annan tid (teknik och människor) än den vi lever i nu och våra barn kommer att skapa. I näst sista stycket skriver jag:

Trots allt befinner vi oss i en brytningstid. Det gamla, inklusive public
service, försvinner inte över en natt. Men i stället för att fundera
på vad nuvarande public service-bolag ska göra, borde vi låtsas som
om de inte fanns. Och på så sätt öppna sinnet för helt nya möjlig –
heter.

Antologin som döpts till ”Varför Public Service? Alla talar om det, få vet vad det är” innehåller kapitel, förutom av mig som inleder, från Jan Gradvall, Cecilia Wikström, Jesper Strömbäck, Lars Adaktusson, Kerstin Brunnberg, Malte Andreass0n, Oskar Kalmaru, Lisa Bjurwald, Kaj Mieritz och Jan Friedman. Jag kämpar på för att Timbro skall publicera innehållet på fler sätt än i bokform.

På torsdag presenteras boken i ett debattforum (fysiskt) som nu är fullsatt. Under seminariet redovisar Timbro också en egen Demoskopundersökning om svenskarnas syn i några aktuella frågor med koppling till public service.

Kolla gärna min 12 år gamla film, Sam Nilsson om Public Service, från SvT:s 40-årsjubileum (jag producerade och presenterade den under deras jubilumskonferens) och lyssna på Podcasting, MeWe, and Schools.