kitchen_equiumL För sådär en sex år sedan pratade jag med en medieanalytiker i Göteborg apropå då nya siffror om tidningsläsande. Jag kommer inte ihåg exakt med vem och vilken undersökning det gällde, men jag hade ringt upp henne för att ventilera en fråga. Jag stog hemma i köket och läste samtidigt Dagens Industri på vår köksdator. Analytikern och jag var rörande överens om att när fler och fler framöver skaffade fler datorer/mobiler/skärmar så skulle papperstidningsläsandet drastiskt gå ner. Även om det just då låg fast på höga nivåer.

Joakim Jardenberg är VD för Mindpark (vi skall träffas första gången IRL i kväll, ser verkligen fram emot det). Han pluggade förra veckan oblygt för sin verksamhet under rubriken Papperstidningens död – mediehusets framtid. Poängen är att han säljer alternativetoch kallar den tidningsägda konsulthjälpen för Mindpark.

Precis nyss ringde "Ola från Svenska Dabladet". Snack, han sitter i någon källare nånstans och ringer för Svenska Dagbladets räkning. För tredje gången på ett år säger han som som dom andra telemarketingkollegorna. "Vi skulle vilja bjuda dig på en prenumeration av vår tidning under sex månader, därefter sägs prenumerationen upp automatiskt. […] Det enda du behöver betala är distributionsavgiften". Jag tackade artigt (för en gång skull, men jag ville veta hur dom sköter snacket) nej. Han frågade dom om han fick fråga varför. Ja sa ja och att "jag läser inte papperstidningar längre". Vilket är halvsant för rätt ofta bläddrar jag i dom. Ibland kontorets DN eller typ någon gratistidning som ligger och syns i Stockholms Lokaltrafik. Ola sa då nåt i stil med "jaha, du läser tidningen på Internet". Då jag bekräftat det la han på luren.

Ola är inte gratis. Min tid är dyrbar. Det korta telefonmötet kostade både mig och Svenska Dagbladet en liten slant. Varför plussade inte Ola på mig och sa nåt i stil med "Va bra, jag hoppas du finner SvD:s nätupplaga värdefull". Eller "Jaha, har du sett svd.se:s nya xxxx". Alternativt, "Bloggar du? I så fall kika gärna närmare på hur du kan få din blogg att växa med hjälp av vår Twinglytjänst". Det mina vänner är ledningsfrågor.

kitchen_netxtra_order En detalj är att våran köksdator heter Kitchen och är/var registrerad kund hos Netxtra. Dessutom har den en egen Skypeadress och var ett tag Eurobonusmedlem, kund hos Telia och parkerade med P-Mint. Ett kreativt sätt att hantera den persoliga integriteten på.