Vad är en bakkanal? Jo, det är en svensk översättning av den engelska termen "backchannel". Det vill säga lätt förenklat en kanal, exempelvis en (micro)blogg, som används i bakgrunden av huvudkanalen som ofta är ett möte av något slag. Typiskt handlar konversationen i bakkanalen om den föreläsare eller det ämne som för tillfället är fokus i mötet. På senare tid har detta verktyg blivit allt populärare även i utbildningssammanhang.

Första gången jag själv deltog i en bakkanal var på Bloggforum 1.0 i mitten på november 2004 (finns inte kvar på nätet, däremot Bloggforum 3.0). Då var vi flera som konverserade i bloggosfären samtidigt som vi lyssnade på paneldiskussionerna som pågick i det fysiska rummet. Ett annat spännande tillfälle var på PodCamp Europe i juni, se exempelvis mitt live blogginlägg. Ibland kan deltagarna via SMS skicka frågor till scenen (som exempelvis skedde på mitt INNOVATE-gig), men i mitt tycke är inte det en riktig bakkanal.

Hur som, inför mitt gig på Webbdagarna 2007 i Stockholm förberedde jag en bakkanal i form av en wiki med kopplingar till Jaiku och Onelinr (det senare ordnade arrangören). Dagarna innan hade jag luskat runt lite på webben och hittat spridda kommentarer och synpunkter från såväl dag 1, som från dom andra dagarna i Göteborg respektive Malmö. Jag och Internetworlds chefredaktör Magnus Höij, som höll i arrangemanget, var lite oroliga för hur det skulle fungera. Vi kunde väl tänka oss att publiken skulle vara relativt webbliterata. Samtidigt misstänkte vi att dom generellt sett inte var förberedda på att hugga tag i de möjligheter som bakkanalerna erbjöd. Men friskt vågat hälften vunnet.

Det gick ganska bra. Wikin kändes lanseringsbar först kvällen innan. Bland annat eftersom jag grunnat på om Twitter skulle vara med eller inte. Nu blev det inte så, eftersom den tjänsten inte har någon bra grupp/kanal-funktion. Dessutom kom jag i sista stund på att med hjälp av Yahoo pipes skapa ett RSS-flöde från dom upplagda kanalerna på Jaiku och Onelinr samt en sökning på Intressant.se. (Kan låta rätt tekniskt, men kolla in wikin, lek runt lite och googla obekanta begrepp så förstår du nog ganska bra).

Jag inledde morgonen med att tämligen enkelriktat leverera en trendbetraktelse. Därefter demonstrerade jag wikin med några centrala frågor samt bjöd in alla som ville att under gång utnyttja bakkanalerna vi lagt upp, eller vad deltagarna nu ville använda för verktyg. Därefter avslutade jag mitt korta föredrag med en liten konsekvensanalys av webb 2.0. Tyvärr råkade både jag, och publien, ut för ett litet missöde när WiFi-nätet gick ner ett par gånger under förmiddagen. Men uppenbarligen körde folk Jaiku via SMS i sina mobiler och vi var några som förlitade oss på egna mobila bredband.

Ingen hade väl förväntat sig en kanonsucce så här första gången. Men jag blev mer än nöjd. Det kom in en hel del bra kommentarer, fina reflektioner och nyttig kritik. Såväl direkt via wikin och dom kanaler vi lagt upp som via externa bloggar och nyhetsflöden. Runt lunch kommer det in ett anonymt meddelande:

Dag 2 är hittils galet mycket bättre än dag 1

I övrigt kunde vi som vanligt konstatera att dom anynoma bidragen tenderade att vara mer negativa och i något enstaka fall på gränsen till irrelevanta. Men all kritik är värdefull. Efter konferensen skriver Magnus Höij:

Blandad feedback efter två dagar. Och vi måste ständigt utvecklas. Men jag känner mig ändå överlag nöjd. Och fasen: webbdagarna är ju kul!

Vi har lärt oss massor, som förmodligen inte ens kommit upp på radarn utan bakkanalerna. På Daytona Sessions (som jag nyligen bloggade om) la dom till och med upp en speciell webbsida för dom backchannels som fanns kring mötet. Inför sitt deltagande på Daytona Sessions bloggar Henrik:

Det här är framtiden (borde vara nutiden) för föreläsningar, föredrag osv