En av dom bra frågorna jag fick via SMS under mitt gig för Microsoft Digital Advertising Solutions var om jag, som Steve Ballmer, tror att all media blir digital inom 10 år. (Frågan var egentligen formulerad så här ”Har Steve Ballmer rätt när han säger att all media blir digital inom tio år?”)

Nu har jag lyssnat igenom min inspelning av hans framförande och konstaterar till att börja med att han sa så här:

All the worlds information and communication will be consumed digitally over the course of the next 10 years. I fully believe that. [Eh], you can tell me I am a bit extreme, but I don’t think we will watch video signals that are not delivered digitally, in which IP…”

Så kan man ju säga för att kraftigt markera en utveckling, även om jag inte tror att han på fullt allvar menar ”allt”. Åtminstone jag anser att en våt tungkyss är sprängfylld med såväl kommunikation som information. Men jag vill inte gå in alltför djupt på teorier om kommunikation och information. I stället nöjer jag mig, efter en (alltför) kort stunds reflektion, med att svara så här.

Nej, jag tror inte det. Men det känns som att den dominerande parten av den information som vi människor utanför våra kroppar kan bearbeta och flytta över tid och rum kommer att vara digital. Observera att det är så jag här tolkar frågeställarens ”media”. ”Dominerande” är lite luddigt. Jag vet inte riktigt om jag menar dominerande i termer av volym, uppmärksamhet, eller maktskapande. Förmodligen är den starkaste förklaringen till dominans just effektiviteten hos digitalt hanterbar information. Vill jag veta nåt kan jag redan idag lätt kolla i Wikipedia eller Google via min mobiltelefon. Lika lätt som jag kan podcasta eller blogga ifrån den. Då är ett uppslagsverk i en bokhylla eller en indexregister på ett bibliotek ganska långt borta. Samtidigt har jag full respekt för att många av oss redan idag vill använda icke digitala medier för att i bakomkanaler påverka vad som finns digitalt. Just för att ingen digitalt kan se vad vi konverserar om – det är poängen.

Utöver det har vi ju en massa fenomen som inte kan digitaliseras. Kassen från snabbköpet informerar. Bilen jag åker i kommunicerar. Mina kläder, din deodorant, min näsa mot en bebis hjässa. Lika säkert kommer vi se mer reklam som bärs av icke digitala medier som används av dom som för tillfället inte vill leva digitalt. Vi människor är som råttor och söker variation. Om digitalt dominerar då kan vi ge oss den på att folk också vill vara icke digitala.

Jämför även Martin Jönssons ”Bara en tidsfråga innan webben tar över”.