[Uppdatering 2007-06-19, se även Being critical add better value]

Det som började med den enkla frågan om myndigheter bloggar utvecklade sig omedelbart till en synnerligen intressant konversation. På ett annat plan ligger frågan om dom som bloggar får någonting ut av det. På mina gig brukar jag redovisa några värdeskapande exempel på hög ledningsnivå.

Till exempelvis småföretagaren Calle Sjönell som tillsammans med William Okee år 2004 grundade ett företaget OKEE, där deras blogg blev en nyckelingrediens. Där skrev dom bland annat om hur det hela började. När jag några år senare frågade Calle om hans tankar kring bloggandet, svarade han att dom skulle gjort det igen. Möjligen med en ännu mer personlig touch. (Calle snokade faktiskt upp mig när han stötte på mina föreläsningsbilder via Google).

På samma plan, det vill säga företagsledare men i en annan storleksklass, finner vi Randy Baseler. Han var mellan 1998 och 2007 vice VD, marknadsföring för Boeing Commercial Airplanes. Innan Randy pensionerades hann han reflektera över året som gått. I decemberinlägget Deck the halls skrev han bland annat (Boeing publicerar numera bara en sammanfattning, men originaltexten finns arkiverat hos FeedShow):

I’d be remiss if I didn’t also mention the blog itself. It’s likely that by the end of this month we will have surpassed the half-million mark in terms of individual visits to Randy’s Journal since we started this blog about 23 months ago.

I can’t tell you how much that means to me personally, that people from all over the globe take the time to check out this page regularly. It shows what a continued commitment and interest our visitors have in the Boeing Company and in the dynamic world of commercial aviation. Your comments are fascinating, intelligent, often thought-provoking, and sometimes just plain bizarre. I can’t answer them all, but I can assure you I do read them all.

This blog has been a real surprise to me over these past couple of years. It’s been used as source material (!) in news articles, and has been cited in Web articles about corporate blogging. It’s all been somewhat surreal, but the blog sure is achieving one thing, the big reason we started it – spreading to a wider audience the word about the important issues in commercial aviation and Boeing’s vision of the future of flight.

Till sist, lite mer generella rön. Det USA-baserade rekryteringsföretaget Polachi & Company, Inc. har nyligen publicerat en undersökning av erfarenheterna från 168 verställande i små- och medelstora företag vars bloggar finns på Internet. ReportonBusiness,com rapporterar bland annat följande resultat (jag har ännu inte fått tag i själva rapporten):

Av dom tillfrågande ansåg 80 procent att bloggandet hjälpt dem med sitt professionella nätverkande. Vidare menade 43 procent att bloggen positionerade dom som ”thought leaders” i branschen. Hela 33 procent hade blivit kontaktade av rekryteringsföretag på grund av bloggen. Samtidigt erkände 20 procent att någon annan spökskrev deras blogg ”en del av tiden”. 

Jag skulle kunna dra hur många exempel som helst, även om mindre än 10% av ledarna i Fortune 500 företag bloggar. Du kan också jämföra med Backbone medias rapport Corporate Blogging is it worth the hypE? (publicerad 2005). En sak är dock säker, om ingen bloggar som finns det inga erfarenheter att diskutera. Tack till er som vågat. Och friskt mod till er som står och tvekar – börja blogga!

(Tack till For immediate Release för inspiration och en del fakta).