Det var en gång en värld där informationen spreds från mun till mun. Sen började våra förfäder rita bilder. Efter tusentals år kom man på idén att skapa ett skriftspråk. Tänk om man kunde sprida Bibeln på ett effektivare sätt? Det var förmodligen den idén som drev Gutenberg när han mekade ihop sin första tryckpress. På ett liknande sätt resonerade Manutius. Det vill säga, tänk om man kunde packa typerna tätare genom att luta fonten?

Tänk om man kunde skicka information över långa avstånd utan tråd? Det var utmaningen som resulterade i att Marconi lyckades skicka en serie ”S” över Atlanten. Tänk om vi kan sända till massan? Vips var Conrad igång med en kommersiell radiostation. Tänk om vi kan lägga reklam i radion var en annan fråga som drev utvecklingen i USA. Tänk om dom kapitalstarka företagarna tar makten över radion? Det är nog bäst att staten tar kontrollen och skapar en Public Service. Det bestämde 1920-talets politiker, först i England och sen i Sverige för nästan 100 år sen. Tänk om vi kan sända rörliga bilder genom etern? Ja, så gick tankarna hos medborgare, företagare och politiker för mycke eller lite länge sedan.

Om man låter terminalerna vara nätet kan man skapa Skype tänkte Zennström. Tänk om vem som helst kan skicka rörliga bilder till vem som helst? Hurley, Chen och Karim gjorde det och födde YouTube. Tänk om vem som helst kan återanvända innehåll i olika former. Ta text, musik, film, datorprogram och röra ihop det till något nytt – en mashup. Troy gjorde det med Twitter, Google Maps och webben. Ut kom Twittervision. Tänk om massan inte längre bara hör och ser utan också gör och sänder?

Tänk om vi måste tänka om – om information, reklam, pr, påverkan, publicitet, medier och marknaden?

Nu är det nu – mars 2007.

Det är som vanligt dags att tänka OM!