Tolfte hundörat i experimentet 20 hundöron i Från Vygotskij till lärande samtal. Den här gången var jag extra extra sugen på att läsa texten före och efter själva noteringen,  för att förstå sammanhanget. Men icke gjorde jag det. Lösryckt skall vara lösryckt.

”Vi tar det gamla klassiska konserveringsexperimentet som Piaget studerade. Ett barn får hälla vatten mellan två glas som har samma volym men där det ena är smalare och högre och det andra är bredare och lägre. [med hjälp av en vuxen] uppstår en kognitiv krock  för barnet. En övertygelse om sakernas tillstånd krockar med nya erfarenheter”.
Petri Partanen (Från Vygotskij till lärande samtal, 2008, s. 107)

Vill minnas att det var experimentet som sådant (”klassiskt”, men okänt för mig) som fångade mig. Efter lite personligt reflekterande resulterade det hela i ett hundöra. Hmmm,  vad göra nu med denna notering i mitt experiment? Jag har en idé…

…Ett barn som hemma precis lärt sig klistra in klipp från YouTube i sin blogg får gå till  skolan för att nästa dag lära sig vikten av att läsa dagstidningar, Kan man se det som ett konserveringsexperiment?

(112, är nästa hundvik)