Fyra av dom kvinnor jag beundrar mest inom den svenska skolan sammanfattas idag ca 19:40 i en enda tweet:

itmamman Om @kalexanderson @korlingsord @sandrawissting + länkar till andra lärare i @lararnastidning idag. Fullt om sociala medier. Äntligen!

Dom lärarna har gjort, och gör, mer för att utveckla den svenska skolan än vad Utbildningsminister Jan Björklund kommer ha åstadkommit under hela sin politiska karriär. Christina Löfving, Kristina Alexanderson, Anne-Marie Körling och Sandra Wissting är gräsrötter. Dom har på kort tid gått från att haft typ noll koll på IT i skolan till att vara ledande inspiratörer för (hundra)tusentals svenska kollegor, elever, föräldrar och en hel del politiker. Dom lever som dom lär – i och med sociala medier. Jag har den senaste tiden via deras bloggar och twitterkanaler märkt att Lärarnas Tidning har ett specialnummer om sociala medier. Där flera av dom alltså intervjuas, vilket känns himmelskt.

Till den fackliga verkligheten.

Vid 17-tiden twittrade Kristina Alexanderson: ”Någon som kan scanna in senaste numret av @lararnastidning så att jag kan få se det som alla pratar om, pls RT”. Bion hos @lararnastidning säger: ”Lärarnas tidning ges ut av Lärarförbundet, men har en publicistiskt självständig roll. Tidningen bevakar frågor inom skola och utbildning”.

Det är en tidning i april 2010, vars innehåll inte verkar finnas på nätet. Med andra ord helt utanför verkligheten som den ter sig för den uppkopplade världen. Men Lärarnas tidning har en webbplats. Så jag surfar dit för att jag kan liksom inte tänka mig att man inte kan läsa tidningen på nätet. En slags källkritisk granskning av det förhållande som ligger bakom Kristinas nödrop.

Vad får jag se (klicka på bilden om du törs)?

Rubriker: Flera tusen lärare  uthängda på nätet / Övergreppet blev  en lärdom / Elev startade hatgrupp mot lärare  på Facebook

Som jag bruka säga. Det finns massor av saker kvar att göra. Strålande tider! Tack och lov för alla glänsande kvinnor som visar vägen och sopar banan.

Och bli inte ledsna om ni inte kan läsa lärarnas tidning. Ni kan läsa lärarnas bloggar. Direkt, oredigerat. När det händer där det händer. Bonus: klickbara länkar.