AVSKOLNING: ur Bookhouses "32 skäl att bryta mönster"Från Seth Godins ”What matters now” till ”32 skäl att bryta mönster”. Här är mitt bidrag om AVSKOLNING, en del i allt det radikala vi nu måste göra.

Ett nytt decennium med nya förutsättningar. Det känns mer och mer som att den breda allmänheten har fått såväl praktiska erfarenheter som gryende insikter från de omskakande förändringar som är på gång. Framförallt när det gäller hur vi människor interagerar – globalt. Modeordet för dagen är sociala medier. Men det läget har vi snart lämnat, när ”ny” teknologi har blivit gammal vardagsmat.

Därmed känns tiden mogen för mig att flytta fokus från medieutvecklingen i sig, till konsekvenser och möjligheter på det större mänskliga planen. Inte minst för att vi nu är fler och fler som kan konversera kring detta. För fem år sen var det ju till exempel inte med så många man kunde snacka bloggar. En idag etablerad medieform som i sammanhanget bara är ett litet strå i stacken.

Bookhouse släpper idag 32 skäl att bryta mönster. En pdf-bok med ”ett fascinerande kalejdoskop – fyllt av perspektiv och idéer”. Skälen levereras av ”spännande svenska entreprenörer, ledare och tänkare” som Bookhouse bjudit in. Jag har förmånen att få vara en av de utvalda. När jag i början på året blev tillfrågad valde jag att sätta fokus på det viktigaste vi har när det gäller framtiden. Så, på min sida mellan 22: ”Härifrån till långsiktigheten” och 24: ”Tid för eldsjälar”, står det:

23: AVSKOLNING

Låt oss skapa historiens bästa start i livet för riktigt unga människor! Det handlar om mer än att Skolan måste ersättas med nya institutioner som utgår från dagens möjligheter och verkar för framtidens behov. Tro inte att Skolan bara handlar om utbildning. Den har också blivit förvaringsplats, föräldersurrogat, sorteringsmekanism, socialtjänst och framförallt en arbetsmarknadsåtgärd. Ett politiskt slagträ på en arena där matchen verkar spelas på 1920-talet.

Lagstiftningen, Medielogiken, Anställningssytemet och Utbildningsstrukturen fungerar allt sämre. Sakta växer insikten att institutionella lösningar lappats bortom rimlighetens gräns. Jag har valt att satsa på framtiden, det vill säga dom vi hittills kallat barn.

Utgångsläget bjuder på förlegade idéer som: man ska inte börja arbeta förrän man fyllt 25; du måste gå i skolan för att lära dig något; barn bör dagligen umgås utifrån födelseår; och kärnämnen består för evigt. Men också möjligheter som följer av att mer än hälften av alla över fyra års ålder utbyter insikter med människor över hela världen via internet.

Den rimliga slutsatsen är att vi gör något radikalt nytt. Vi börjar med frågor kring vad Skolan levererar och samhällets framtida behov. Därefter kan vi fundera på innovativa lösningar och hur dom ska realiseras. Vilket inte hindrar att vi på vägen bejakar den fantastiska utvecklingen i dagens Skola.

Hela boken är direkt nedladdningsbar (pdf, 3 Mb) från Bookhouse och publiceras enligt Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar 2.5 Sverige licens. Därmed kan du inte bara läsa, utan också sprida boken vidare. Gör gärna det!

Idén till projektet fick Bookhouse innan förra julen via ett mejl från Alan Webber. Där berättade han om Seth Godins projekt ”What matters now”. Den inspirationen blev alltså 32 skäl från: Emma Stenström, Thomas Nathorst-Böös, Claudia Suraga, Sofia Falk, Karl Palmås, Mats Agurén, Lina Stjern, Sebastian Stjern, Tove Lifvendahl, Patrick Stahl, Pia Jertfelt, Lars Wiberg, Robert Wenglén, Klas Hallberg, Alf Rehn, Göran Broman, Karl-Henrik Robèrt, Harald Sverdrup, Torbjörn Stockfelt, Anne Liljeroth, Brit Stakston, Mats Lederhausen, Stephan Ekbergh, Pontus Braunerhjelm, Jan Gunnarson, Richard Gatarski, Sofia Strömberg, Olle Wästberg, Paul Holmström, Johan Staël von Holstein, Erika Augustinsson, Jonas Ridderstråle, Mikael Brander, Lena Ahlström, Daniel Ingdahl och Jonas Wallin.

Hej då ”sociala medier”. Välkommen den nya mänskligheten.

ps/ Det här inlägget är en del i den smygande övergången från några av mina tidigare sajter, framförallt weconverse.com (fokus på mina gig) och Skolmarknad.info (mötet mellan skolan och marknaden). Skälet till förändringen är framförallt att mina kompetensområden alltmer glider ihop. Det blir därmed svårarare och svårare att försöka skilja på det jag gör. Jag är jag, men fortarande gäller att vi blir mer tillsammans. /ds