Det är nätverksteorier och social network analysis som jag tror är en bra utgångspunkt, med hänvisning till mitt förra inlägg om dom ointressanta sidvisningsmätningarna. Det är därför läge att lyfta fram några tankar som så att säga bubblar upp just nu. Om vi börjar bakifrån, det vill säga med det senaste först, så blir det diskussionen Vad vill strategiska kommunikatörer veta om bloggosfären? på Mattias Östmars blogg prfekt som leder in till det intressanta. Speciellt med fokus på vad som händer i Sverige.

Till att börja med vill jag där hålla med Erik Sällströms kommentar om att (min tolkning) många av dom som behöver se det nya på nya sätt knappt vet vad vi konverserar om. Med andra ord finns det en risk för att några av weconverses läsare känner sig lite utanför. Men jag hoppas att ni lockas in i konverserandet ändå.

Lite tidigare fastnade jag för Primelabs intressanta analyser och presentationer (se Antons kommentarer och deras presentation på PodCamp Europe). Ungefär parallellt med detta, men utan varandras vetskap (tror jag), har Tom Andersson, utvecklingschef på Institutionen för Reklam och PR vid Stockholms Universitet, dragit igång lite spännande forskning. Och för en företagsnära samhällsvetare genom det ovanliga greppet att göra nya spännande insatser, i stället för det gamla vanliga – att studera och analysera sådant som hände för massa år sedan. Kort och gott handlar det om ett banbrytande virusexperiment tillsammans med Bubblare.se. Kolla bara, i Toms Anderssons bilder (som visades på Södra Teatern) såväl som i Martin Källströms (typ #23 o framåt, på PodCamp Europe), är det nätverk som visas och analyseras. (Stort tack till Primelabs som ett tag låtit mig visa några av dom bilderna på mina gig).

Hepp, lite lustigt att vi i podcasten QritiQ för snart två år sedan konverserade kring en i sammanhanget intressant bok, nämligen Malcolm Gladwells ”Tipping point”. Det blev faktiskt både ett och två avsnitt.

Men om detta hade jag inte tänkt så mycket, om det inte vore för min (forskar)kollega och vän Anders Lundkvist. Han var inne på det sociala nätverksspåret redan för 10 år sen. Något som är centralt i hans avhandling Conversational Realities (abstract som pdf).

Nu är det framåt som gäller. Tom rekommenderar boken The New Influencers, av Paul Gillins. Jag har inte läst den ännu, någon som har? Eller pejlat in sajten med samma namn The New Influencers?