En hastigt påkommen föreläsning (föreläsningsbilder om wiki-caset som pdf-fil) för WSP Group inom IFL:s ledarprogram.

Den här föreläsningen (som alltså genomfördes den 30 januari) var en otroligt galen grej, men man måste vara galen ibland. Det hela började när jag kom hem efter att ha tillbringat början av dagen i skolan med min dotter (öppet hus). När jag drog igång min laptop plingade Skype till för att visa ett meddelande från min partner och gode vän Ola Feurst. Klockan var då cirka 14:30. Först visar jag här Olas och min Skype-chatt, därefter skall jag förklara vad som hände.

[2007-01-30 12:25:23] Ola skriver: Kör WSP ledningsgrupp på IFL kommer åter efter lunch 13.30. OM du känner för att bryta in… Tex köra ditt Wiki case med mig vid Internet-tangenterna… 5 min… Slutar vid 17
[2007-01-30 15:15:50] Richard Gatarski skriver: Helt sjukt, har inte tid – men…erbjuder en betalivesuperbungyjumpgrej.
Kräver 5 minutersinstallation hos dig (kan göras live) och att vi skypar parallellt. Resultatet blir att jag kör min wikipediatråd på din dator (som visar bilderna).
Intresserad?
[2007-01-30 15:16:24] Ola skriver: (y)
[2007-01-30 15:16:55] Ola skriver: kör!
[2007-01-30 15:16:59] Richard Gatarski skriver: när?
[2007-01-30 15:17:06] Ola skriver: nu
[2007-01-30 15:19:12] Richard Gatarski skriver: www.gotomeeting.com

Ola var alltså på IFL Kämpasten, som ligger i Sigtuna, drygt sex mil norr om Fruängen där jag bor. Först undrade jag hur han tänkte, dvs menade med ”köra ditt wiki-case”. Caset i sig har jag ju klart, en powerpoint-föreläsning (som också tar upp vår rapport Skall annonsörer frukta sociala medier?). Han ville nog att jag skulle skicka upp mina bilder.

I stället bestämde jag mig snabbt för att testa GoToMeeting, en tjänst jag i flera år hört om via en reklamfinansierad telefontjänst. Dessutom är GoToMeeting sedan några månader en av sponsorerna till For Immediate Release (FiR, en av mina favoritpodcasts). Neville och Shel som producerar FiR pratar alltid gott om GoToMeeting (dom är ju sponsrade :-). Framförallt säger dom att man kan hålla presentationer per distans så att säga. Nu hade jag chansen att pröva (kostar gratis i 45 dagar), men som vanligt ont om tid. Så skulle det gå så skulle det gå fort.

I korthet, jag gick (via FiR för att dom skulle få credit) till GoToMeetings webbplats, följde instruktionerna för att installera och fick igång det på min dator utan problem inom typ fem minuter. Observera att jag inte visste ett skvatt om hur man använder deras tjänster. Trots det hade jag fem minuter senare greppat hur jag skulle kunna fjärrköra en powerpoint.

Nästa steg vara att provköra lokalt. Jag ville ju inte störa Ola i onödan, han höll ju på med att föreläsa. I stället lånade jag dotterns laptop, slängde upp den bredvid min på skrivbordet och följde GoToMeetings instruktioner om hur man anslöt sig till mötet jag precis hade lagt upp. Detta tog ytterligare cirka fem minuter. Fungerade utmärkt. Det vill säga, jag satt vid min dator och visade powerpointbilder som syntes på dotterns dator.

Jag trodde då att GoToMeeting även klarar ljudbiten, men hade inte tid att lära mig (och Ola). Nu efteråt vet jag att det ingår en konferenstelefontjänst, via vanliga telefonnätet och därmed trafikavgifter. I stället la jag ytterligare fem minuter på att göra om det hela, fast först koppla upp ett Skypesamtal till dotterns dator. Även det gick bra. OK – lätt galet! Där satt jag hemma, med två datorer, headset och visade mig själv min egna presentatition. Det fungerade. Dax att koppla in Ola.

Klockan 15:15:50 chattar jag alltså till Ola med erbjudandet om att köra. Han stog då och föreläste för dom cirka 30 deltagarna. Som ni ser ovan nappade Ola. Dessutom på att göra allt live inför kursdeltagarna. Ett alternativ annars hade varit att dom tog rast så att Ola kunde installera.

Knappt fyra minuter senare har Ola avbrutit sin föreläsning, informerat deltagarna om vad som var på gång och därefter surfat iväg till GoToMeeting för att ansluta sig till ”mötet”. Naturligtvis var Ola redan tidigare uppkopplad med både projektor och högtalare. Jag lovar – inom fem minuter var jag igång och höll min föreläsning.

Whow. Jag satt i Fruängen, bläddrade mina bilder, pratade med deltagarna i Kämpasten och hörde deras reaktioner. Uppskattar att jag föreläste i 15-20 minuter. Vi hade också en frågestund, dvs dom där uppe ställde frågor direkt till mig (gick in i miken på Olas dator och ut i mina hörlurar). Avslutningsvis kopplade vi in webbkamerorna (i Olas respektive min dator) så att vi kunde titta på varandra.

Experimentet kändes otroligt lyckat – och häftigt. Senare på dagen berättade Ola för IFL:s programledare att jag ”varit i Kämpasten och föreläst”. Den som vågar vinner…