Gridden på edcampsthlm, med Dinah Gordon och Magnus BlixtJag hamnade på två spännande Stockholmsmöten ”efter jobbet”. Det första blev bara snabbt, nära Stureplan. Det andra blev längre och smart, på Söder (med grid, se bild, featuring Dinah Gordon och Magnus Blixt).

I kväll var det dels en afterwork i Stockholm med PR of Sweden (webbcommunity för yrkesverksamma, studerande och leverantörer inom informations- och PR-branschen). Dels Edcamp Stockholm (knytkonferens av och med lärare). Svårt val, och i eftermiddags velade jag mellan hötapparna.

Å ena sidan vill jag gärna träffa PR-konsulter som är intresserade av att livesända presskonferenser. Westreamu har numera en suverän plattform för att fixa det. Dessutom var det rekordmånga anmälda, varav några ”gamla bekanta”. Å andra sidan är Edcamps ett suveränt tillfälle att träffa framsynta skolmänniskor i en kreativ miljö. På Edcamp Stockholm var det egentligen fullsatt, men ett par avhopp i sista stund hade öppnat en möjlighet för mig att hoppa in.

Helst hade jag velat att båda träffarna hade träffat varandra. Vilket möte det hade blivit! I stället blev det så att jag besökta båda. En snabb öl med PR-folket på Pontus blev det först. Kuriosa är att jag träffade Oscar Bjers och Petter Ahrnstedt (VD respektive PR-chef på Apple Sverige). Petter är skadeglad över att IDG räknade ut Apple 2008 för att ”dom inte hade någon netbook”. Nä, istället blev det nåt annat tunt (av vilka det drällde på Edcampen ;). Växlade även några ord med Pelle Torberger, några andra vars namn jag glömt och den ständigt minglande @feffekaufmann (eller så är det jag som ständigt minglar ;). Hur som, Skolan kändes viktigare så jag vek vidare.

Edcampen (som alltså är en knytkonferens, eller okonferens som vi kallade det i början) hölls denna gång hos Lärarnas Riksförbund Stockholm, en av kvällens sponsorer. Sponsrade gjorde också Lärarförsäkringar (mat och dryck), Liber (öl och vin) samt Saltå kvarn (snacks). Men Snacket stog vi själva för! Jag missade första passet, men hann med dom två andra.

Först en konversation kring att få in forskningen i skolan. Vi var fem pers runt bordet. Det blev en stimulerande trekvart kring frågor som: Hur forskar man? Sätt att få in ny pedagogik baserad på forskning? Vad är ”akademisk” och ”vetenskaplig grund”? Men det delades även erfarenheter i stort och smått. Alltifrån egna forskargärningar till att undervisa elever i forskningsmetodik. Jag tycker *allt* var superintressant, tex att höra lite om hur Sollentuna på ett positivt sätt tar tillvara på möjligheterna. Sen var vi nog ense om att det stora problemet är att få till den tid som behövs till att reflektera och forska.

Efter vattenpaus var det dags för matrisens sista rad. Svåååårt val igen. Jag hade bestämt mig för att välja sånt jag inte är intresserad av, men allt var intressant. Det visade sig snart att de flesta samlades kring bord 4, om ”flipped classroom”. Ett begrepp jag aldrig hört, men en person förklarade vad det ungefär var. Alldeles för intressant. Så jag valde bord 2, ”ämnesövergripande undervisning”.

Sist blev en fullträff! Massa intressanta tankar som jag inte hade tänkt förut dök upp. Liksom en hel del stöd för tankespår jag är inne på sen tidigare. Vi var bara fyra, men perfekt. Det innebar ordentligt med tid att både hålla sig till ämnet och vika av en del. Och framförallt en påminnelse om att ”kunskap” är inte alltid det viktigaste som en skola håller på med. Samt att pedagoger (åtminstone dom som är på edcamps) älskar sitt jobb (även om det finns utrymme för förbättringar ;)

Stort tack till alla som var där, sponsorerna och framförallt till Jerry Silfwer (@doktorspinn), Mikaela Waxin (@mikaelawaxin), Pelle Nordin, Anna Kaya (@anna_kaya), Per Falk (@perfal) och Magnus Blixt (@blixtgordon13) som arrade.

Edcampa själv? Nästa blir redan den 14 mars för edcamp Partille, därefter den 11 april edcamp Öresund, följt av 19 april då edcamp Luleå går av stapeln. Och av döma från #edcampsthlm innan dagens gärning är Solna stad sugna på att ta Stockholmsedcampen vidare