[Update]: Jag kan bjuda på en biljett till en eller kanske två skolmänniskor som vill höra Pelle och Johnny (mfl) i Göteborg den 8/12. Hör av dig om du vill!

I går var jag på Wednesday Live Stockholm och höll en avslutande Key Note om Samhället bortom tekniken. Dessutom lärde jag mig mycket, bland annat av Johnny Kroneld (HP) och Pelle Sjöqvist (Dalheim &Sjöqvist). Dom gjorde en lysande beskrivning av hur HP använt sociala medier i sin marknadsföring.

Tänk om (fler) skolor kunde lära sig hur HP och andra marknadsföringsproffs jobbar!

Denna gång handlade det om målgruppen gamers (huvudsakligen unga grabbar). Och tidigare i våras, på Årets Byrå 2010, hörde jag Bo Tidelius (Fältman&Malmén) berätta om hur de hjälpt till att genomföra HP Blog awards 2009 (målgrupp kvinnor 15-35 år).

Genomgående i den här typen av kampanjer är att man vet och dokumenterar sin bakgrund (företagets historia), nuvarande situation och skapar en väl definierad målsättning. Därefter är det läga för en grundlig situationsanalys, där det ingår att verkligen lära känna målgruppen. Kolla filmen Linus Perlefelt intervjuar WoW Kungen innan du läser vidare.

Hajjar du? Om inte så kanske du anar att du aldrig kommer få någon respekt i den här målgruppen om du inte själv visar respekt, genom att bland annat förstå och använda deras språk. Liksom att du verkligen sätter dig in i deras intressen och vardagsliv. Parat med en förståelse för samhället i ett större perspektiv. Där kommer ”kollo” in.

Jag kan definitivt inte göra Johnnys och Pelles (J&P ;) dragning rättvisa genom att här försöka återge den. Inte heller kan jag förmedla allt vad dom vet om hur man konverserar tillsammans med unga människor, där sociala medier är vardagsmat. Men jag lovar att även fortsättningsvis försöka sammanföra deras insikter med skolfolkets behov.

Tills vidare rekommenderar jag att du åtminstone tittar på Bo Tidelius bilder från i våras (finns att ladda ner som pdf) och bilderna från J&P (som Pelle blixtsnabbt la upp på Slideshare och tipsade via Twitter).