Jag började skriva ett långt blogginlägg om det här, men det försvann i en liten datorkrasch. Så jag nöjer mig med några korta rader.

Skärmdump på www.westreamu.se den 2 september 2010För ett par dagar sedan fick jag äntligen ändan ur vagnen och började ta tag i byggandet av www.westreamu.se. Det som länge bromsat var det stora utbudet av teman för WordPress (vad skall man välja) och kostnaden för världens läckraste videospelare (från Dabber.tv). Kicken kom när ett par saker sammanföll. Dels Jardenberg som ilsknade till på personen bakom det populära temat Thesis. Dels att Dabber lanserade nya tjänster och spelare, varav en gratisvariant. Låt oss börja med det senare

Sorry Apple fans, the Showflow is based on Flash. But the videos presented traditionally can be seen at vimeo.com/album/918131

Såvida du inte läser det här på en Apple-hatar-Flash-produkt så har du nu sett Westreamus demorulle i DNA-varianten av Dabber Player. Varenda streamingtjänst erbjuder mer eller mindre snygga videospelare. Men ingen är speciellt läcker. Och jag ville ha nåt riktigt coolt till Westreamus sajt. Inte minst för att förmedla en skön state-of-the-art-känsla.

Redan i december 2008 blev jag sugen, när en av grundarna, Daniel Daboczy, kontaktade mig efter ett inlägg om Coverflow i 3D på Stjärnkikarna. Men priset var liksom utanför mina nuvarande möjligheter. Inte heller visste jag om det rent praktiskt skulle funka för mig.  Så nyheten pröva gratis var bra (men jag ska nu betala 75 USD eftersom jag är kommersiell). Det är det lätt värt! I Westreamus Showflow visar jag samma filmer, men med Playern Carousel.

Att beställa och ladda ner koden som behövdes var lätt. Sen var det ett par timmars trix med att klippa fram lite filmer; konvertera dom till mp4 (h264) och Flash; skapa tumnaglar; handkoda en XML-fil som talar om för spelaren vilka filer och vilka tumnaglar; skjuta upp allt detta till webhotellet; och bädda in kod på sajten. Det senare stötte på lite patrull pga ett litet fel i dom i övrigt utmärkta instruktionerna. Men det ordnade Eric Weber (Dabbers CTO) snabbt via en kort mejlkonversation. Allt det där kan man slippa om man köper någon av Dabbers tjänster för videopublicering. Men för min del får det bli en senare fråga. För oss och/eller våra kunder.

Innan allt detta hade jag dock valt temat 13Floor från Elegantthemes. I snart ett år har jag då och då letat efter nåt lämpligt, helst med videofokus, utan att hitta något. Men bland Jardenbergs kommentatorer fanns Markku Kanala som pekade på Elegantthemes som en av platserna för ”schyssta themes”. Jo tack, 39 USD för en fet uppsättning. Jag slog till mer eller mindre direkt. Prövade först TheSource, men det blev liksom för mycket tidningsblogg.

Sen började en hel del pill. ”Några timmar” blev fler än 3, men grunden var lagd efter drygt 10. Utöver det har jag då och då filat detaljer och fyllt på med innehåll. Den mesta tiden har gått åt till att plocka fram bilder och klipp från våra jobb. Började i tisdags och blev i princip klar torsdag kväll, naturligtvis har jag också jobbat med andra saker under tiden.

Helt plötsligt slår det mig hur mycket bra saker vi gjort för Westreamus fantastiska och modiga kunder. Själv är jag stolt som en tupp.

Behöver jag kanske tas ner på jorden?