Som konferencier på Web Service Award i går föreslog jag att vi skulle använda hashtaggen #WSA08. Jag gjorde det genom att under öppningsanförandet bara visa den hashtaggen och rubriken ”i bakkanalen” på projektionsduken. Sen frågade jag publiken hur många som visste vad det var. Deltagarna var runt 130 till antalet, och företrädelsevis ansvariga eller redaktörer på webbplatser hos svenska organisationer och företag.

Tämligen förvånad, och delvis oroad, noterade jag att det bara var runt 10 personer som räckte upp handen. Blyga svenskar kanske håller igen lite, men det borde vara 100% händer i luften. Låt gå att Twitter slog igenom 2007 på den trendsättande mediekonferensen South by Southwest (SXSW) och att dom som var där ligger lite före. Men många svenskar var snabbt på tåget, även om genomslaget här verkade komma först i januari innevarande år.

Att just gårdagens publik inte var med på noterna känns inte bra. Om man har som yrke att vårda och utveckla viktiga webbplatser, då borde man åtminstone ha prövat mikrobloggande för ett bra tag sedan. Sen är det en annan femma att på möten och konferenser jag brukar föreläsa är deltagarna lika lite mikrobloggserfarna. Dom har ju som regel inte webben som sin huvuduppgift,

@ydring (Johan Ydring) var dock ett lysande undantag. Som ni kan se med hjälp av Twinglys mikrobloggssök var han snabbt på banan och vi fick till en bra konversation. @lararforbundet hängde på, liksom @mymarkup (Erik Stattin) och jsoderlund (Johannes Söderlund). Minst en person använde hashtaggen för statusuppdatering i Facebook, men det är ju en sluten värld som Twingly inte kan söka i (eller?).

Under konferencierandet växlad jag mellan att bevaka bakkanalen i laptopen när jag satt bland publiken och i iPhonen när jag stog på scen. När respektive föreläsare svarade på en publikfråga refreshade jag min browser och kunde bolla in bakkanalstankarna – även om dom inte var så många. När det gäller sökningen i mobilen skulle jag gärna se att Twingly erbjöd en kortare URI, tex ms.twingly.com/wsa08.

Några påpekade att det trådlösa WiFi-nät som Stockholms Handelskammare bjöd på i sina lokaler gick ner. Det stämmer i och för sig, något jag innan försökt förbereda vår värd på. Men WiFi är förmodligen inte deras högsta prioritet. Själv körde jag, och några andra, mobilt bredband (3 mycket svag täckning och Telia något bättre).

Summa kardemumma var det kul, givande och på sätt och vis skönt att öva bakkanalsanvändande på scen när trafiken inte var så stor. För den lär bli större framöver.