För drygt 10 år sedan höll jag flera olika föreläsningar för dåvarande Sparbankskoncernen. Exempelvis dokumenterat på webben under ett kundseminarium hos Sparbanken Finans i Malmö 1997. Som ett sätt att understryka vad framtiden verkligen handlar om (barnen) och plussa lite på min uppdragsgivare (som var tidiga med internetbanking) så bestämde jag mig för att visa en film med min son Milton när han surfade hos Sparbanken. Ni som har med barn att göra vet att man måste motivera dom. Och hur kul var Sparbankens webbplatser i ett barnperspektiv för en kille på drygt 2 år? Men saker som rör sig är alltid kul för ungar. Dock var det vid den tiden ont om filmer på webben. Speciellt sådana som tilltalar barn. Jag lyckades till slut hitta en Sparbankssida med bilder på bilar. Du kan se resultatet här -  innan vi hoppar till presens.

För några veckor sedan beta-lanserades Totlol, en community-modererad webbvideoplats för barn mellan 6 månader och 6 år. Jag gissar att namnet står för Toddler Laughing out Loud. Det är en Kanadensisk skapelse, med ett mörkat ägarskap, som bygger på YouTubes API:er. Det vill säga möjligheten att byggna egna videosajter med YouTube som motor.

image Grundidén bygger på att registrerade föräldrar hittar filmer på YouTube som är lämpliga för barn och skickar in dom i Totlol-systemet. Samtidigt granskar man titeln och beskrivningen samt kategoriserar innehållet med taggar, inklusive språk. I nästa steg måste flera andra föräldrar bedöma inskickade filmer med avseende på deras lämplighet och passande ålder. Det finns också en möjlighet att i fritext kommentera videon. Ett datorprogram analyserar alla granskningarna och ingen film släpps för öppen visning innan den fått "en tillräckligt hög bedömningsgrad".

image Allt är som sagt i beta-version och det finns väl en del frågetecken. Men det är ett otroligt intressant och kul exempel på kraften i konversationen och mashupens möjligheter. När systemet öppnas helt lär det också bli en barnvänlig titt-sida, med klatschiga färger och ett barnsligt roligt gränssnitt. Säga vad man vill, men det går framåt – även om det inte alltid går så fort.

Nu skall jag föreslå för utvecklarna att dom också låter storasyskon skicka in videoförslag. Idag måste man vara 18 år eller äldre.  Yngre kids har massor av tid och skulle säkert älska att få hjälpa småttingarna att se mer roliga saker. Därefter kan vi föräldrar granska förslagen. Har ni fler idéer?