Här följar något fruktansvärt intressant, inspirerande och intrikat. Det är en utmaning att förklara varför jag, och många andra, är frustrerade över att utbildningspolitiska krafter agerar som om vi levde på 1950-talet. Egentligen hade jag tänkt publicera det här inlägget på min SU-blogg, men bloggverktyget på Stockholms universitet verkar inte tillåta filmer i inläggen (sic!). I stället hamnar mitt bidrag alltså här i weconverse. Notera alltså att jag i första hand riktar mig till dig som på ett eller annat sätt verkar inom dagens utbildningsområde.

Nedan är fyra högaktuella filmer som på olika sätt borde få dig med ett öppet sinne att börja fundera över vad du håller på med. Och vad du kan och borde göra i stället för att fortsätta agera som i förrgår. Jag presenterar inslagen i en logisk ordning (från bakgrund till konsekvens). Länkarna går till respektive film, sen får du surfa vidare på egen hand.

Bara att titta på filmerna kräver en investering från din sida på totalt nästan en och en halv timme. I värsta fall måste du göra det sittandes framför datorn. Bättre upp om du har en mobil mediespelare (dom två sista filmerna kan du lätt ladda ner). Fast, du kanske inte har tid. Men du har nu ett val. Ett väldans viktigt val…

Did you know 2.0 (8:19)

Bakgrunden: En uppdatering juni 2007 av originalfilmen ”Shift Happens” från Karl Fisch och Scott McLeod. I den här versionen finns det ny och uppdaterad statistik, en radda tankeväckande frågor och ny design. Finns det något som talar för att det inte är så här världens utveckling ser ut?

A vision of students today (4:44)

Insidan: Se dagens högskola som Michael Wesch och ”students of Introduction to Cultural Anthropology class of spring 2007” visar den. Budskapet är sanslöst relevant. Och videoproduktionen är kreativt lysande. Jämför gärna med 1800-talsformen på DN:s debattsida. Tror du att dina studenter är som dom i filmen?

How creativity is being strangled by law (19:07)


Sanningens ögonblick: En god vän, och fd lektor vid flera universitet, sa häromdagen att det var omöjligt för honom som lärare att skapa fantastiska föreläsningspresentationer. Undersförstått, man har inte tid (och i viss mån kompetens) att lägga massa krut just på föreläsningar. Kolla i det kontextet Larry Lessigs presentation på TED 2007. Larry är av många ansedd som en av världens främsta presentatörer, med en unik stil som verkligen inspirerar. Dessutom kan jag lugnt påstå att innehållet är direkt kopplat till mitt inlägg. Du som föreläser: varför skall studenterna kolla på dig när dom i stället gör som Larry säger?

Re-Thinking Learning (42:47)

Konsekvensen: En smula förmätet att jag tar med en film med mig själv i det här sammanhanget. Speciellt efter Larrys otroliga insats. Men jag vet på rak arm ingen annan film där huvudbudskapet är: ”lägg ner skolan”. Borde vi inte söka oss helt nya vägar för att skapa världens bästa start i livet för barn och ungdomar?

Du har ett val. Fortsätt som förr – eller var med och gör nåt revolutionerande.