I går kom jag hem från Miniscout 2007, ett läger för miniorscouter (ålder cirka 8-9 år). Vi tillbringade fyra fantastiska dagar på Vässarö, scouternas egna ö i Roslagen. Jag är alltså även ledare för en avdelning scouter i Västertorps scoutkår (ingen bra webbplats, men kåren jobbar på att göra en ny).

För att föräldrar och dom scouter som inte kunde vara med skulle kunna följa vårt äventyr från planering till slut hade Erik Hellström (miniorledare) skapat bloggen Miniscout 2007 hos WordPress. En gratis, suverän och populär bloggtjänst (se weconverses blogg guide), men tyvärr inget vidare stöd för mobilbloggande. För två år sedan bloggade jag i MS05 från motsvarande läger via tjänsten Typepad (betaltjänst) och då kunde jag lätt e-posta inläggen med bilder som bilaga. Liksom från vårt läger i Danmark samma år och på Vässarö förra året (Strandsatt, men den bloggen ser inget bra ut just nu pga en webbadress som inte hängt med – skall fixas).

Denna gång använde jag i stället kameran och webbläsaren i min mobiltelefon (HTC P3600). Rent praktiskt tog jag för varje inlägg en bild med kameran och surfade till WordPress kontrollpanel. Väl där skrev jag inläggen och laddade upp bilden. Runt huvudbyggnaderna på Vässarö finns det faktiskt trådlöst Internet (WiFi) och Telia/Tele2Comviq har bra mobiltäckning för 3G. Det senare kunde vi stämma av med Tele2:s mobila bredband via Eriks laptop, som han använde för att blogga från vår lägerplats. Men jag använder operatören 3 i min telefon, och på dom delarna av ön som vi rörde oss blev det mest GSM och GPRS för datakommunikationen. Synd, för deras mobila bredband tenderar att vara välspritt i Stockholms skärgård. Med andra ord var det relativt segt att få upp inläggen. Men å andra sidan är det inte meningen att man skall stressa på ett läger.

Det är en rätt intressant känsla att vara så nära naturen, men ändå uppkopplad. Läckert att sitta med på ett lägerbål, ta en bild, blogga och veta att föräldrar och andra intresserade kan vara med på distans (se inlägget). Om inte upphovsrätten hade varit så korkad kunde jag till och med streamat video från lägerbålet. Extrakul att en kväll kunna visa Melker, guiden vi hade på Trapperspåret, att vi tidigare samma dag bloggat om den aktiviteten (se inlägget).

p.s. Naturligtvis hade föräldrar och barn gett sitt tillstånd att vi publicerade bilderna på Internet.