I helgen lanserade USAToday sin nya webbplats. Jag fick veta det genom Steve Rubel som i sin Micropersuasion skrev USAToday refashions itself as a social network. Tidigare har jag använd USAToday som ett intressant exempel på utvecklingen från tryckt dagstidning, via komplementet webbplats, till tidigt och fylligt RSS-utbud. En hastig titt på det senare ser ungefär lika dant ut. Men den stora nyheten är nu att USAToday integrerat en mängd sociala funktioner som kommentarer på alla artiklar, möjligheten att tagga, rekommendera, skapa en personlig sida, mm.

På en särskild webbsida redovisar redaktionen dom nya möjligheterna. När jag sent i söndags kväll hastigt gick igenom dom då 54 kommentarerna till den artiklen var majoriteten starkt negativa. Man tyckte nya webbplatsen var ful, krånglig och hoten om att lämna USAToday var många. Nu på tisdagsmorgonen har antalet kommentarer växt till 130. Vidare har den fått 60 rekommendationer (att läsa, säger inget om tyckandet). Notera att man måste registrera sig för att kunna kommentera och att kommentarerna verkar (jag undrar om dom inte har en bugg i sorteringsmekanismen) sorterade med senaste kommentaren först, vilket är mycket ovanligt.

Hur som, det ser ut som att reaktionerna är övervägande negativa (90-95%). Jag har inte gjort någon ordentlig analys, men intrycken väcker viktiga tankar för alla etablerade medier som vill göra något liknande. I första hand verkar det handla om själva utseendet på den nya webbplatsen – folk vill ha det som det var. Motståndet mot förändringar är inget nytt fenomen, tidigare har man löst det smart genom gradvisa förändringar. Sen undrar jag om kommentatorerna förstår vad USAToday vill göra. Underförstått, är den stora läsarbasen insatt i alla dom nya sociala funktionerna? Några kommentatorerna (inklusive bloggare på andra webbplatser) är inne på att USAToday verkar vara mer sugen på att haka på den sociala trenden i stället för att utveckla sin produkt för sina kunder. Men en del anser det vara ett steg i rätt riktning.

Framförallt är jag förvånad över att USAToday inte deltar i diskussionen. Det enda livstecknet kommer från Kinsey Wilson (Executive Editor, USA TODAY) som tackar för synpunkterna, förklarar än en gång vad USAToday har gjort och varför – sen är det tyst…

Senaste kommentaren just nu är från delta och lyder:

Get it off NOW before you go down anymore.
Reading all the response I am surprised you still haven’t gone back to the old U.S.A. Today.
CHANGE IT! now!!!!!!!!
Before it is too late.