Nyamko Sabuni vänder pappersmanus i talarstolenEn teleprompter kan underlätta för talare, ge mer publikkontakt och framförallt kanske förenkla textningen av livesända evenemang. Och det behöver inte handla om speciellt dyr teknik. Dessutom kan många, tex skolor eller politiker som Nyamko Sabuni, stärka sitt varumärke med hippa grejor som iPads.

Teleprompter är en form av utrustning som underlättar uppläsning när någon talar utifrån ett manus. Om du inte vet vad jag menar kan du kolla Wikipedias artikel om Teleprompter. Även om teleprompters från början mest användes vid TV-sändningar, så blir de allt vanligare vid andra framföranden, då talaren vill ha blicken på publiken och inte på sitt manus.

Jag kom att tänka på det här i tisdags när Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni höll ett anförande på Forum Civila samhället. Jag var där för att sköta livetextningen till själva sändningen som SocialVideo producerade.  När Sabuni talade från sitt skrivna manus blev det ofta omöjligt för textarna att hänga med. (Mer om detta hittar du i Tänk på textarna när du manustalar). Problem skall man ju se som utmaningar, vilket gav mig idén att fundera på teleprompters. Inte minst för att slippa titta i, och vända, papper hela tiden. Som pappersfrånvänd kanske jag överreagerar när det gäller det senare, men ändå…

Tills nyligen har teleprompters varit dyra, klumpiga och komplicerade. Men numera kan dom nästan finnas i var mans ficka. Det vill säga, allt fler smartphones och paddor har appar för detta. Inget jag direkt brytt mig om tidigare, eftersom jag i princip aldrig talar från manus. Fast, några gånger har jag fuskat lite och använt anteckningar i mobben som manuskort.

I dagsläget finns det, åtminstone i svenska iTunes store, 17 appar som fungerar som teleprompters. Hur mycket jag än föredrar Android hittar jag inget i den marknaden just nu. Och dessutom är det iPads format som ligger för handen – eller ögat.

En av de mer avancerade iPad-apparna är Teleprompt+. Den stödjer Dropbox och fjärrstyrning med hjälp av en annan iPad eller iPhone. Med andra ord kan man tänka sig att en medhjälpare skriver om talet medan det hålls, och via Dropbox slänger upp den framför talaren. Cool ;)

Den möjlighet som tilltalar mig mest i den här utmaningen är att Teleprompt+ också stödjer iPadens VGA via Dock connector. Rent teoretiskt skulle vi alltså kunna lägga in texten från promptern direkt i sändningen. Detta måste undersökas närmare. Hör gärna av dig om du känner till nåt evenemang som vi (Westreamu) kan få pröva detta på.

Hur kan då skolor stärka sitt varumärke med en sån här teleprompterlösning? Ja, en uppenbarlig sak är naturligtvis rektorn som på öppna huset talar med paddan i hand. Mer sofistikerat, intressant och roligt vore dock lärare som leker med sådana här lösningar när eleverna ska träna presentationsteknik. Jag får massor av idéer kring detta, hoppas ni i skolan får det också. Och gör nåt av det hela.

Från början tänkte jag mig mest att den som talar har iPaden framför sig. Men med lite fantasi kan man lätt bygga sig en egen fullödig teleprompter med halvgenomskinlig skiva. Så att man kan hålla blicken rätt hela tiden. Se bara hur Dave Kaminski på under 10 minuter visar How To Build An iPad Teleprompter For Under $5. Dessutom ytterligare ett exempel på hur det ”Civila samhället” hjälper sig självt att utvecklas.

Att dela är att göra mera!