[Uppdatering: Se även min guide om mikrobloggande]

Runt lunchtid idag slog bomben ner när @socialdemokrat twittrade ”Vi välkommnar Mona Sahlin, Sveriges första och hitills enda partiledare på twitter: @MSahlin #framtid #svpt”. Det enda som då fanns på (den förmodligen historiska) kanalen löd ”Vårdtoppmöte idag. Mitt parti utvecklar vår sjukvårdspolitik och kritiserar välfärdskrisen som växer under regeringen Reinfeldt”.

Det finns flera värdefulla insikter som exemplifieras här. Det vill säga från den lilla del av Twittersfären som jag har kontakt med. Lärdomarna är framförallt:

  • Tänk på hashtaggen
  • Förstå den sociala mediekulturen
  • Ös på, men lagom
  • Transparent personlighet

Tänk på hashtaggen

Denna förmiddag klockan 10:13 skrev partiet på sin webbplats att Socialdemokraterna etablerat sig på Flickr. Men man kan väl säga att det offentliga i den här historien började när @socialdemokrat mycket tidigt i morse när @socialdemokrat twittrade förslaget att använda hashtaggen #sf kring partiets Framtstidsdagar i Västerås. @deeped kontrade då omedelbart med den fyndigt formulerade mottweeten ”#sf som i science fiction? ;) #svpt” (det sista är en hashtagg för att markera svenskintresse i den globala twittersfären). Direkt svarade  @socialdemokrat ”@deeped bättre med #framtid då – tack”. Så var den saken ur världen (i alla fall för tillfället).

Den första lärdomen är allså att mynta sina hashtaggar väl. På ett plan fungerar dom som varumärken. #framtid suger in rätt betydelser, #sf konnoterar helt fel. Framförallt skall dom anspela på händelsen som mikrobloggas. I det här fallet partiets Framtidsdagar. Taggen får heller inte vara för lång, då blir det jobbigt för mobilknappandet. Vidare (vilket jag gissar/hoppas att dom som brydde sig gjorde) skall man kolla om taggarna redan är upptagna. Enklast gör man det specifikt genom att sökai twitter (search.twitter.com) och i Twinglys microblogsearch). Sen är det ju viktigt att kunggöra, gärna i flera kanaler, vilken tagg som gäller. Det är också bra med en koll om någon eller några andra redan hittat på alternativa taggar. I så fall får man föra en konversation som i bästa fall leder till en enda hashtagg.

Förstå de sociala mediekulturen

Vidare kan vi konstatera här att socialdemokraterna vet vilken eld dom leker med. Som vi tidigare har noterat har @socialdemokrat twittrat ett tag och därmed har dom aktiva inom det centrala partiets kommunikationsområde så att säga erfarenhet i sociala mediekulturen. Jag törs säga att utan dom insikiterna hade dom varit rökta. För här har det som vanligt gått undan, värre än livedbatter eftersom det är så många som deltar. Tyvärr är gäller den gamla vanliga socialpsykologin här. Mobben är stenhård mot dom som inte följer den dominerande kulturen. Folk gillar att racka ner på etikett, hellre än att bry sig om inehållet.

Ös på, men lagom. Mitt intryck är definitivt att @socialdemokrat slagit svenskt rekord i twittrande om en händelse som direkt inte behandlar ett inne-i-bubblan-,fenomen. Typ på senaste SIME (Scandinavian Interactive Media Event) twittrade många deltagare som attan. Men den här gången rörde det sig om en partikonferens. Där vi kan anta att dom flesta deltagarna är långt ifrån IT-geekar. Jag kände att det var på gränsen för mycket från Västerås, men repetition av positiva och entusiastiska budskap smittar som bekant av sig mer än ett enskilt utrop. Svårt att veta var gränsen skall dras. Efter ett tag noterade @SjobergAnnika ”Mycket socialdemokrati av olika slag blev det i en hast i twitterströmmen… RT i all ära, men”. Någon timme senare twittrar @bloggenbent ”@bloggenbent @kullin @paulronge Ok men är det inte det @socialdemokrat håller på med var tionde sekund? Vad ska Twitter bli? Tweetspam?”. Uppenbarligen måste vi fundera på vad som är lagom.

Transparent personlighet

För min del är den centralaste aspekten på hela sociala mediefenomenet att människan, individen, hamnar i centrum. Det vill säga inte blir viktigast, men att veta vem som säger vad, och helst varför, är oerhört viktigt. Det finns alltså ett stort värde i att veta vem som publicerar sina tankar, hur och varför. Om du blir utsatt för 1000-tals röster så måste du selektera på nåt sätt. Och om avsändaren är okänd så faller dom bort. Twitter låter sina användare att förutom ett användarnamn också på central plats använda möjligheten att anslå ett namn och en kort bio. På  twitter.com/socialdemokrat står det:

Name: socialdemokraterna
Location: Sverige
Web http://www.socialdemokraterna.se
Bio: Socialdemokraternas Twitterkanal // Swedish Social Democrats. Uppdateras av @johansbuzz

Med andra ord så fattar man direkt vem som gör vad och hur man får reda på mer. Här tycker jag att @Msahlin gjorde en miss. För där var (ändras förmodligen ganska snart) motsvarande uppgifter:

Name: Mona Sahlin
Web: http://www.socialdemokratern.se
Bio Partiordförande Socialdemokraterna. Party Chair of the Social Democratic Party.

Gissa vad vi undrade? Är det Mona Sahlin själv som gör DET, eller någon annan? Mycket snabbt efter bombens nedslag drar @bloggenbent iväg: ”@socialdemokrat ”Det måste väl vara bra att @msahlin öppnar en ny kanal även om hon har hjälp?” I rest my case. Fejkchatt igen då…. #svpt”. Strax efteråt undrar @socialdemokrat i flera tweetar varför han och andra är så sura/misstänksamma (tex här).

Mitt drag var att gå direkt på källan och fråga. Så, sittande med dottern hos optikern, slängde jag iväg ”@socialdemokratern tacksam om ni svarar på det många undrar. Är @Msahlin in person(a)?”. Förmodligen missuppfattade dom min fråga och trodde jag/andra misstänkte att någon (tex en moderat :-) helt enkelt reggat. För svaret, som kom blixtsnabbt, var: ”@weconverse m.fl @MSahlin är Mona Sahlins twitter och ingen annans. #framtid #svpt”. @kullin frågade bättre ”@socialdemokrat Det innebär att det här hon som skrivit de två inläggen? Eller?”. Svaret ”@kullin ja, korrekt” får vi väl tolka som vi vill.

Är jag ensam om att tro att det finns en otroligt viktig sak hängande här. För om Mona Sahlin med sina egna fingrar skriver in sina Tweets, då säger det och hennes beteende en hel del. Men om hon ber en assistent dra iväg en tweet då och då. Då säger det något annat.

Det oerhört viktiga för mig är att vi vet hur det går till. Och varför. Vilket verkar stå i stark kontrast till SvD:s ledarblogg som för några timmar sen bara tycker det är kul och inte förstår diskussionen. För mig handlar det inte om privatperson eller ej. Jisses, vi vet att partiordföreanden Sahlin har en bakgrund och personlig erfarenhet som arbetare. Är det jag eller SvD som inte förstår hur det fungerar i dom sociala medierna?

Men det är kul att  @socialdemokrat gjort en spännande och lärorik insats här (åtminstone :-).