I går vid lunchtid publicerade jag ett inlägg om nya stockholm.se (på engelska eftersom jag tycker beta-strategin är intressant för resten av världen). Även om min text var klar i princip under lanseringen på morgonen den 6 maj, så väntade jag nästan ett dygn eftersom stockholm.se i princip låg nere den tiden. Jag valde också en vinkling som handlade om den världsunika (?)  interaktiva/sociala designprocessen. Dock noterade jag problemen för att ingen skall tro att jag mörkade dom. Lite surt var det, för sajten fungerade när jag prövade i tunnelbanan på vägen till lanseringseventet, men väl på plats så hade den gått ner…

Stockolm är big business. Stockholm.se är en relativt stor webbplats. Det är inte ovanligt (snarare vanligt) att större omarbeten strular när trafiken släpps på. Man måste vara beredd på det och förbereda sig såväl mentalt som taktiskt. Trots många inblandade kommunikationsproffs får jag ett intryck av att det gjordes och görs en hel del missar. Samtidigt verkar tänket ha varit "svara på frågor och tona ner" i stället för att löpande informera och konversera. Det bästa med misstag är att vi kan lära oss av dom Låt mig först rekapitulera vad som hänt/synts och därefter föreslå hur dom ansvariga kunde tänkt om (det värsta skulle hända som faktiskt hände).

imageI förmiddags gjorde jag 10:50 en liten googling på "nya stockholm.se" (bilden visat träff nr 11-16) för att få en uppfattning om reaktionerna i traditionella medier.  Några axplock. SvT ABC publicerade dagen efter, dvs den 6 maj klockat 17:10, "nyheten" Problemfylld invigning av nya stockholm.se (ingen möjlighet att kommentera). Det är frågan om en cirka 20 raders textnotis och ett 49 sekunders videoinslag. Uppläsaren beskriver webbplatsen som "ett 650 miljonersprojekt", vilket är ett rätt grovt faktafel (webbplatsen lär ha en budget på drygt 8 miljoner). Finansborgarrådet Sten Nordin lyckas dock i TV få med "å andra sidan så visar ju det behovet att det finns ett stort tryck och en stor efterfrågan på en aktiv och en bra hemsida". Dagens media publicerar på lanseringsdagen kl 11:05 Stockholm stad bygger sajt för 8 miljoner. Dom 14 raderna, som verkar bygga på tidigare en PR-insats från Creuna (se nedan), avslutas med "Nya Stockholm.se" lanseras idag, alltså inte ett ord om problemen. Men kommentarerna är många, närmare 50, och kritiska. Den första "Användarvänlig? Vore ju bra om siten funkade, kommer ju inte ens in på den…". Metro skrev Krasch direkt för Stockholm.se (uppdaterad 6 maj 18:48, går inte att kommentera). Det är frågan om en liten notis som lyfte fram lanseringsproblemen och kort berättar om designarbetet och nya finesser. I den uppdaterade versionen skriver dom i alla fall "Nu funkar sajten igen, kolla in den genom att klicka här". Internetworld och systertidningen Computer Sweden skrev "Krasch vid premiären för Stockholm.se" och publicerade artiklar den 6 maj kl  14:24 respektive 16:54. Journalisten Linus Larsson använde uttryck som "magplask" och "säckade webbplatsen helt ihop". Han kontaktade Malin Westlund, pressansvarig på Logica, som bekräftade att det var en trasig lastbalanserare som orsakat problemen. De båda artiklarna har just nu tillsammans 104 kommentarer, de flesta i form av kritiska och insiktsfulla konversationer om dom tekniska problemen.

image Jag gjorde 11:25 en lika hastig sökning i knuff på "stockholm.se" och fick en liknande bild som den via google. I bloggosfären var första träff Roll-back för buggig Stockholm.se på EPiServer som publicerades 8 maj 9:44 (0 kommentarer). Alltomvallentuna skriver 7 maj 8:55 Trög start för storsatsning på webben (0 kommentarer) och "de lösningar som vi har på mitt företag hade kostat en hundradel mot detta". På lanseringsdagen bloggar Mymarkup klockan 15:50 Problemfylld premiär för nya Stockholm.se (0 kommentarer). Lite tidigare gratulerar 24timmarsbloggen klockan 12.24 Nya stockholm.se och beskriver diplomatiskt problemen som "sådant som händer de första timmarna". I dom fem kommentarerna kan man inom ett dygn se att representanter från stockholm.se är med på noterna. Bra!

image Intressant nog verkar Logica (fd WMdata) på sin webbplats inte med ett ord nämna eller kommentera den aktuella händelsen. I alla fall inte bland pressmeddelandena eller genom en sökning på "stockholm.se". Creuna är den "full service digital digital agency" som tidigare (odaterat) stolt berättat att dom "valt att lansera nya stockholm.se med en beta-version". Den 6 maj skriver dom i nyheten Lansering av stockholm.se om "störningar i IT-driften, som ligger utanför Creunas ansvarsområde". Samtidigt passar dom på att informera om tankarna bakom och framöver när det gäller utvecklingen av nya stockholm.se. Inte heller hos EPiserver finns mer än den år
sgamla beskrivningen av beta.stockholm.se som kundcase
.

image Varumärkesbyrån Rewir (årets PR-byrå), som också är inblandad, verkar inte nämna saken med ett ord (rewir.se har ingen sökfunktion), förutom att dom listar Stockholm stad bland kunderna. Samma sak gäller Publik kommunikation som "ser ditt företag ur ett utifrånperspektiv, gör en journalistisk värdering av era nyheter och hjälper dig att nå ut med dem". När det gäller stockholm.se står dom enligt egna uppgifter den 18 januari för "redaktionell rådgivning och översyn av texterna" i stockholm.se.

Observera här att jag bara snabbtittat på vad gamla och nya medier säger om nya stockholm.se. Vad användarna tycker och känner, såväl internt inom Stockholm stad som invånare och besökare, är en helt annan fråga. Ingen verkar bry sig om dom (oss). Jämför irritationen hos bankkunder när man inte kan sköta sina bankärenden på nätet pga tekniska problem.

image Jag lider med dom som just nu kämpar med att få rätsida på stockholm.se. Det är lätt att sitta här (hemma, på en lunchrestaurang, på kontoret) och tycka. Men jag har ändå svårt att förstå hur oförberedda alla verkar. Varför har "version 0.8" försvunnit från ingångssidan? Varför nämns det inte någonstans på första sidan att det är tekniska problem och vad det kan innebära för användarna/besökarna. Inte heller pressmeddelandena innehåller något för dom som vill veta mer. Där för övrigt dateringen verkar fishy (Olin avgår en vecka efter Nordin tillträtt) och gamla länkar funkar inte.

image Avslutningsvis några råd från mig. Dom handlar alltså i grunden om att vi måste alltid förbereda oss på att en webb(re)lansering kan innebära stora tekniska problem. Det är ingen nyhet för (riktiga) kommunikationsproffs att man löpande skall förse omvärlden med information. Förr i tiden var man tvungen att ordna presskonferenser. Idag räcker det (nästan) med att ha en blogg. Och där måste det finnas mer en dygnsgamla, korthuggna och meningslösa tuggor.

Tänk om:

  1. Det är inte bara traditionella journalister som undrar.
  2. Se till att det på webbplatsens ingångssida finns en länk till relevant information (gärna på engelska eftersom åtminstone jag skickat internationella pingar).
  3. Starta en "krisblogg" och säg löpande (varje timme) något. "Vet inte mer just nu" är bättre än tystnad. Tillått kommentarer och frågor samt besvara dom omedelbart.
  4. Bevaka och deltag i de konversationer som garanterat uppstår i mass- och sociala medier. Inte bara för att ge din syn på saken, utan också för att lära dig. Vem vet, CS/Internetworlds kommentatörer är ofta webbtekniker och kanske har lösningar på lut?
  5. Gör som Sten Nordin, se till att alltid få med en positiv (och ärlig) vinkling på saken.
  6. Påminn oss om att mod innebär risk. Dom som vågar lansera en ny webbplats med nya idéer och social teknik kan göra sig illa. Det är inte speciellt kul att vara taskig mot den som sätter personlig ära och pengar på spel för att bryta ny mark.

(Det tog en bra stund att skriva det här inlägget. Och till råga på allt så upptäckte jag sent på kvällen att weconverse.com hade drabbats av en hacker-attack,. Så jag fick städa upp och uppgradera till senaste versionen av WordPress. Nu när jag äntligen publicerar noterar jag att dialog.stockholm.se idag klockan 16.32 skrev Äntligen är problemen med nya webbplatsen stockholm.se åtgärdade, Där står bland annat "Orsaken till störningen var teknikproblem hos hos driftsleverantören".)