Här är en lång utläggning som föddes ur ett dåligt betyg på mina insatser som dokumentatör. Förhoppningsvis är det värdefullt för alla som ordnar möten och konferenser av olika slag.

Idag fick jag ett brev (på papper) med utvärdering från IBC Euroforums tvådagarskonferens Interaktiva webbplatser, där jag föreläste om wikier. Eftersom jag antar att IBC Euroforum inte skulle uppskatta att jag publicerar konferensens helhetsbetyg (även om det anses vara mycket bra) så delar jag gärna med mig av det som handlar om min insats. Nämligen (5=utmärkt, till 1=dåligt):

Din medverkan som talare fick följande omdöme:
– framförande: 4,35
– innehåll: 4,29
– dokumentation: 2,77

Tyvärr ger mig denna information inte mycket. Jag är oerhört tacksam för all återföring. Naturligtvis är det kul med beröm och det stärker självkänslan. Men det är vad folk inte gillar som inspirerar mig att utvecklas och att pröva nya grepp. I det här fallet har jag inte en aning om hur många deltagare som tyckt till. Var det en, två, fem, eller nästan alla? Än mindre varför dom tycker som dom tycker. Framförallt är det det usla 2,77 på dokumentationen som får gör mig oerhört frustrerad.

Arrangören var mån om att i god tid få utskrifter av dokumentationen, i ett brev daterat den 22 april skrev dom:

Konferensdeltagarna får vid konferensens start en dokumentationspärm där alla talares dokumentationer finns samlade. Vi är tacksamma om vi kan få in din dokumentation över ditt föredrag senaste den 17 maj. Det vi skulle vilja ha är den powerpointpresentation eller de OH-bilder du kommer att använda. Skicka gärna även en sammanfattning på 1-2 sidor av innehållet i din presentation.
Deltagarna lägger stor vikt vid den skriftliga dokumentationen. De sätter också stort värde på att i dokumentationen eller i samband med presentationen få tips om böcker (författare, titel, förlag), tidskrifter (svenska och internationella), websiter, nätverk etc inom det område som din presentation belyser.

I den efterföljande mejlutväxlingen informerade jag om att min dokumentation skulle finnas tillgänglig på webben strax efter min föreläsning. Ett sätt att publicera materialet som jag använt i 12 år (tom förra året på www.bat.se/gigs). Mer tillgängligt där än i en bortglömd flyttkartong. Och vem som helst kan ladda ner en egen kopia (för utskrift om det behövs) Dessutom handlar mitt ämne ofta om nya fenomen. Saker som hänt ibland timmen, inte månader, innan mitt föredrag. Utöver det brukar jag alltid lägga till och dra ifrån bilder från mitt förberedda paket under gång. Det är deltagarnas behov och reaktioner som styr. Med andra ord är det svårt att i förväg leverera nåt för utskrift. Nackdelen är förstås att deltagarna inte i förväg kan se i detalj vad jag pratar om. Något som jag ofta utnyttjar retoriskt.

Nåväl, nu handlade ju betyget om vad deltagarna tyckte – inte vad arrangören ansåg (fast dom tackade innan för att jag skulle dokumentera som jag gjorde). Och för mig är 2,77 en indikation på att något gått väldigt snett. Eller att allt är en enda stor missuppfattning. Bilderna fanns på weconverse omedelbart efteråt (jag klev av scenen och sköt upp dom till sajten). Dessutom hade jag i förväg skapat en wiki om wikier (omöjligt att göra på papper). Jag la säkert drygt en timme efter giget på att fräscha till wikin så den skulle bli en bra fortsättning på min insats (tog bla upp några FAQ som deltagarna ställt). Inte nog med det så pekade jag under giget på den då nyupplagda weconverse-guiden om wikier.

Och allt detta gav ett uselt betyg. Det måste vara fler än jag som undrar varför. Och dom enda som vet är dom som deltog. Så här sitter jag. Hjälp mig!

Upptäckte inom parantes att samtidgt som att min gigannonsering och dokumentation ligger kvar på webben så har arrangören tagit bort sitt. Det enda som återstår är uppgiften:

 () Jag kan tyvärr inte deltaga men vill köpa dokumentationen från Interaktiva Webbplatser, till priset 2.490,00 SEK

Inte undra på att IBC Euroforum ville ha in dokumentation. Lustigt att dom inte nämnde denna försäljning när dom avtalade om min medverkan (eller andras har jag hört).