Sorry, this entry is only available in Svenska.

14 Responses to “(Svenska) Hejdå Matematik!”
 1. […] This post was mentioned on Twitter by Richard Gatarski, Johan Wahlström. Johan Wahlström said: Insiktsfullt, intressant och en smula provocerande om matematiken i skolan av @RichardGatarski http://bit.ly/5CT3XE […]

 2. […] Reflektion, undervisning Matematikundervisningens roll i skolan är ifrågasatt senast genom Richard Gatarski som hävdar att skolmatematiken spelat ut sin roll. Jag blev först väldigt provocerad av hans […]

 3. Anne-Marie ler, nickar, hejar och tackar för att du framförde http://www.matematikundervisning.se.

 4. richardgatarski says:

  Anne-Marie, du är alltid så HÄRLIGT POSITIV, tack!!!

 5. ellwe says:

  Många “gamla” mattelärare kommer sätta kaffet i vrångstrupen efter dina något generaliserade åsikter och värderingar. Som sagt ovan, matematik som ord är ofta negativs laddat men som verktyg är det ofrånkomligt. Dock som ämne förstår jag dina tankar, matematiken kan gott integreras i andra ämnen, jämför med tex Datorkunskap som likaså kan köras helt integreras :)

 6. richardgatarski says:

  ellwe: Mattemagnus dricker sitt kaffe, se min kommentar där http://mattemagnus.wordpress.com/2010/01/22/ut-

 7. paradox66 says:

  Det är nog bra att ha matematik ett tag för att plocka ut de som ska bli matematetiker…de behövs som för ämnet framåt…

  Restan kan säkert plugga musik som du säger..eller vardagsmatte…men utan att vi skickat upp raketer med matematikens hjälp hade du nog surfat lågband mm…

 8. bettefjllstrm says:

  Matematik kan göras på många olika sätt i en skolklass och resultera i att man kan lösa problem, både vardagsmatematiska sådana och vardagsproblem. Skulle vara kul att se någon (du?) ha 5 x 40 min musik / vecka i min sexa i en musiksal som saknar datorer. Ska ni jamma loss ändå? Det är en sak att vara visionär men en annan att vara realist.
  Bitten, NY mattelärare

 9. richardgatarski says:

  Paradox66 och bettefjllstrm: det verkar som att jag inte gör mig förstådd, men någonstans måste man börja. En fortsättning kan vara att googla på musik matematik.

  För mig är det inte realistiskt att tänka i 5×40 minuter. Det är matematiskt, ett tankesätt som ligger bakom timplaner, timmar som mått på kunskapande och bedömning genom betygsskalor. Hur fasiken hamnade vi där? Liksom med idén att man måste ha en musiksal för att hålla på med musik. En annan grej är “min sexa”? Varför delar vi in barn i grupper baserade på deras ålder?

 10. Om matten ska bort måste fysiken och kemin bort för de är lika svåra, trista och illa marknadsförda. Behöver framtidens elever so? Högst tveksamt!

  Visst kan man resonera så här. Jag skulle själv vilja förbereda eleverna mer för det samhälle som Fredrik Härén pratade om på kunskapens dag för ett tag sedan, http://www.youtube.com/watch?v=yH6-ihF2E48 .

  Det går att göra extremt mycket inom ramarna som lpo94 sätter upp. Det kanske är viktigare just nu att stoppa Björklund från att backa skolan.

  Om man ska förändra måste man göra det i små steg. jag har skrivit om hur vi diskuterade digital kompetens som en del av matten: http://grundskolan.blogspot.com/2009/12/digital… . Det här kan vi kanske få in i de kommande läroplanerna som kommer att styra skolan i många år. Vad tycker du om det förslaget? hur skulle du konkret vilja förändra matematiken?

 11. Simon says:

  Intressant resonemang.

  Lite om matematik i förhållande till IT-hjälpmedel: http://infontology.typepad.com/infontology/2009

  Lite om computational thinking: http://www.cs.cmu.edu/afs/cs/usr/wing/www/publi

  Själv gillar jag den transcendenta naturen hos matematik (och musik) — att det känns som att titta in i en annan värld när man förstår matematiska samband…

 12. ellwe says:

  Rickard, jag vet att du har för avsikt att väcka lite tankar här men det finns faktiskt världar utanför wikipedia och google som du hänvisar till som källor för dina argument (bland annat). Nivån på den matematik som studeras upp till gymnasiet får betraktas som vardagsmatematik ända upp till Ma B. Det är först i Ma C som derivata till exempel gör sitt intåg och så långt in i sin utbildning har de flesta en rätt bra uppfattning om vad de ska ha sin matte till. När det gäller schematanken som du hackade ner på i en kommentar ovan så håller jag med, släpp dessa 40 minuterslektioner och låt arbetslagen bestämma schemat (vi gör det). Lägg alla kursmål, skolmål etc i en hög och fördela kalendertiden så att vi möjliggör för eleverna att klara sin utbildning. Vill jag ha 4 dagar matte nonstop i skolan så löser vi det. Inte för att matten ska nötas i bok utanför att vi kör verklighetsanknutna projekt och liknande. Matematik är ett vertyg – skilj på det och den musik du pratar om. För vissa är musik ett verktyg med men för många kanske bara en flykt för nöjes skull.

  Btw, ta logik som är starkt knutet till matematiska teorier. Vi och våra ungdomar tar logiskt grundade beslut hela tiden, ofta med statistik som grund. Vågar jag gå över vägen här utan att riskera bli påkörd..det är röd gubbe..hm..Om jag inte går till skolan vad händer då? Hur var det nu man stavade till nallebjörn, bokstaven n ser inte ut som a…hm…Faktum är ju att just matematiska teorier och ställningstaganden finns runt omkring oss,ständigt…vi använder matte som verktyg för att rulla vidare i livet.Detta lärande går inte att ta bort ur skolan lika lite som ur vardagen i övrigt. Därmed borde som sagt uppdraget ligga i att integrera matematiken i allt vi undervisar i skolan. Som verktyg.

  Din liknelse med Computing Literacy skulle möjligen kunna utvecklas till att matematik blir Mathematics Literacy, dvs förstå logiken och helheten, förstå tekniken och problemlösningsalgoritmer med mera.

 13. För att lägga mig i lite så verkar det finnas någon som förstår detta

  http://www.facebook.com/Engineering?v=info

 14. richardgatarski says:

  Tack för alla kommentarer! Det har blivit Hello Computational Thinking! där jag för diskussionen vidare (och stänger kommentarerna till det här inlägget).

  Håkan: jag håller med om att mycket går att göra inom Lpo94, liksom att det inte är läge att backa till typ 50-talet. Och små steg kan man ta när det gäller att utveckla Skolan. Men egentligen är det det stora Klivet till något annat än Skolan jag letar efter.

  Simon: Extra stort tack!

  ellwe: tja derivera dök upp i ingressen hos Skolvärlden, och det rimmar på fungerar – men du har naturligtvis rätt, alla råkar inte ut för det. Grubblar också lite på det där att du fastnat för Wikipedia och Google…som källor för mina argument. Men det är en annan fråga.

 15.