Datorspel är ett läromedel som blir allt populärare i pedagogiken. Kommande onsdag, den 9 april klockan 13, har du möjlighet att själv besöka ett klassrum där lärare och elever bildar sig genom det ädla spelet Civilization 5.

För ganska precis nio (9!) år sedan publicerade jag i min podd Skolsmart en intervju med Barbro Eriksson. Hon berättade då om Mediagymnasiet Nacka Strands arbete med att ta fram en professionell logotyp. Åren har gått utan att vi haft ytterligare kontakt, men Barbro är fortfarande rektor för den skolan. Som ett lustigt sammanträffande valde min dotter att börja studera där i höstas, utan att ha en aning om mitt möte med Barbro. Lika spännande är att Mediagymnasiet har en cool TV-studio, där dom bland annat producerar och livesänder MG Play.

Som grädde på moset, inte minst kopplat till mina insatser kring Spelbildning, fick jag igår en tweet från Barbro som löd:

”Hej Rickhard, Kan du hjälpa till att få ut följande pdf i dina kanaler? http://bit.ly/1hExYmZ”

Länken i tweeten går till pressmedelandet ”Det civiliserade klassrummet nyaperspektiv på historia”. Klart läsvärt, speciellt för alla Pisatorskar som gnäller på Skolan som ett misslyckande. Lite senare ringde Barbro för att förklara mer, ifall jag inte sett tweeten. Hon var också stolt över att deras pedagogik och nya grepp ofta uppmärksammas i media. Senast i P3 Spel – om spelen som sätter nytta framför nöje.

Knappt 12 minuter in i programmet, som sändes den 22 mars, intervjuas historieläraren Tomas Wahlberg. Tillsammans med engelskläraren Mathias Rosenqvist ämnesintegrerar de för att skapa en förståelse för historiska skeenden och processer. I den bildningsprocessen är datorspelet Civilization 5 ett centralt verktyg. Tillsammans med eleverna skapar de kunskap som förutom språk och historia även rymmer källkritik, samarbete och metareflektion kring spel som läromedel. Självklart kan man följa arbetet på en blogg: The civilized classroom.

Pressmeddelandet, samtalen i P3 Spel och allt annat som sker på Mediagymnasiet ger mersmak. Så på onsdag är det jag som beger mig till Nacka Strand för att möta modiga lärare och klass 1B. Häng på du med – dörren är öppen! (Cylindervägen 2,Nacka Strand – kontaktinfo).