Jag är nyss återkommen/hämtad från Sweden Social Web Camp (SSWC), Sveriges största ”okonferens” (eller knytkonferens som en del vill kalla fenomenet). Skön stämning, sociala stammisar, sugna förstagångsbesökare och smarta sessions. Speciellt den i fredags kväll om ”dom stora idéerna”. Detta inspirerande möte initierades som en off-topic av Sergej Kotliar (@ziggamon) genom ett anslag i Facebook. Kolla gänget på väg (direktlänk till videon):

Många på SSWC tänkte på dom stora idéerna from WestreamU on Vimeo.

Mitt första möte med Sergej var på Facebook en dag innan SSWC. Sen visade det sig att vi hamnade som grannar i varsin bunk på Piratskeppet. Snacka om ödet! Under premiärpromenaden från Piratskeppet (s/y Björnsund) till Veidekketältet enades vi om att klockan 17 var en bra tid. Så Sergej slängde upp ett par lappar på den fysiska gridden.

När klockan slog 17 verkade det som att bara en handfull var intresserade, men skaran växte snabbt. Till slut blev vi runt 50 pers vid lägerelden! Som Morris sa, det var långt över våra förväntningar. Speciellt som sessionen tidsmässigt konkurrerade med det av någon anledning väldigt välbesökta #fredagswhisky (men förre än oss med stora idéer ;).

Vilka idéer? För mig var det riktigt intressanta att så många faktiskt tog sig tid att grubbla över något större än sociala medier i sig. Själv jobbar ju efter idén om Avskolning. Sergej lät fredagens session bli en (världs)probleminventering. Vilka är problemen? Hur kan vi lösa dom (entreprenöriellt)? Den stora uppslutningen och de många problemen idéerna fick inte plats samma kväl. I stället bestämde sig crowden snabbt för en uppföljningsession följande eftermiddag. Jag var inte med då, och gjorde inga anteckningar. Så nu sätter jag mitt hopp till att andra har mer noteringar än vad jag har…

Update 2011-08-20: Anna Hass (@glimra) har sammanställt flera av utmaningarna/idéerna i ett googledoc, bara att fylla på.