På förekommen anledning kan det vara läge att förklara vad en hashtagg, eller som det heter på engelska ”hash tags” alternativt ”hashtags” är. Och hur man gör (med) dom.

Anledningen just nu för min personliga del gäller Rinmans IT-dagar som går av stapel i oktober, där vi enats om #rinmanit som hashtagg. @Havspappan undrade också nyss hur hash tag formas, beslut eller användare? Svaret kommer strax.

Håller ihop konversationen

Poängen är att koppla ihop det som sägs (konverseras) i olika sociala medier, främst mikrobloggar och just nu speciellt Twitter, till ett visst tema. Temat gäller ofta en konferens, men kan handla om allt möjligt som folk finner intressant att hålla samman.

Just nu när jag kollar mitt twitterflöde är de första hash taggarna som dyker upp #TEDx och #SIME. I morse var återigen #70tal på tapeten.

Själva uttrycket kommer av ”hash”, den engelska benämningen för tecknet ”#” som vi på svenska brukar kalla ”fyrkant”. Den andra delen, ”tag”, kan väl enklast översättas med etikett. Någon, oklart vem, [uppdatering 2009-10-20: enligt Wired (tips via Daniel Erkstam) var det Chris Messina] kom helt enkelt på den geniala idén att särmarkera en term genom att sätta en fyrkant framför. På så sätt blev termen lätt sökbar som något speciellt. (Jag varierar uttrycket ”hash tag” här i texten för att sökmotoroptimera lite ;)

Sök är användningen

Många applikationer som visar det som sägs i mikrobloggar känner numera av #-tecknet och länkar upp till en sökfunktion som letar upp det som sägs om begreppet. Så genererar exempelvis twitter söket http://twitter.com/search?q=%22skola på #skola.

Själv brukar jag dock föredra att använda Twinglys mikrobloggsök, eftersom deras motor letar i flera mikrobloggar än Twitter. Hasthags.org är en spännnde tjänst, som dessutom erbjuder sök i sin ”whats happening right now in Twitter”.

Vem bestämmer hashtaggen?

Naturligtvis kan alla bestämma en hashtag, vilket kan resultera i olika hash tags för samma sak. Det riktiga värdet uppstår när man kommer överens om en gemensam ”officiell” hashtagg. Jag försöker uppmuntra mina uppdragsgivare som ordnar möten att dom som arrangör skall föreslå (inte bestämma) vad som gäller. Därmed kan vi andra haka på, eller välja nåt annat om vi tycker det är lämpligare.

Ett annat alternativ, som oftast förekommer, är att närmast berörda konverserar ett tag för att enas om vad som skall gälla. Typ, någon föreslår en hash tag och andra tycker till. Slutligen enas man – i idealfallet ;) Sen är det bara att köra på.

Eventuellt kan man välja att följa @hashtags så spåras den nya hashtaggen. För oss svenskar finns tjänsten svpt.nu som håller reda på #svpt, dvs sådant om rör ”Svenskar På Twitter”. Vill man koppla sig dit, så lägger man helt enkelt till #svtp utöver den egenvalda taggen.

Välj vettiga hashtaggar

[Uppdatering 2009-10-05: Brian Kelly provides an excellent overview of the issues in ”Twitter Event Hashtagging Strategies”.]

Att välja en lämplig hashtag är en enkel konst, som gissningsvis görs till vetenskap i olika forskningsprojekt. Här är några viktiga saker att tänka på:

  • unikt
  • kort
  • engelskt alfanumeriskt
  • varumärkesstärkande

Det blir allt svårare att komma fram till en hashtagg som ingen annan redan använt. Gör en snabbsökning på din idé till hash tagg innan du föreslår den. En del händelser är aktuella, och kanske inte konkurrerar med något som taggades för två år sen. Men, gamla taggar kan ju bli aktuella igen. Använd ditt sunda förnuft.

Mikrobloggar har per definition begränsat utrymme. Slösa inte tecken genom långa hashtaggar. #rinmanit är kortare än #rinmansitdagar. Dessutom är en kort hash tagg enklare att skriva.

Använd bara engelska bokstäver och siffror, annars är risken att såväl sökning som automatisk igenkänning av hash taggar störs.

Eftersom hash taggen huvudsakligen skall koppla ihop en konversation om något, så kan det vara bra om detta något återspeglas i taggen. #sswc är mest begriplig för dom som vet att den rör Sweden Social Web Camp. Men efter ett tag sitt även en akronym i den mänskliga hjärnan. Väv gärna in  aktuellt varumärke, om det inte sker på bekostnad av antalet tecken (och otillbörligt varumärkesintrång).

Lär mer

Du kan ju alltid söka på ”hash tag”, ”hash taggar”, ”hashtagg”, osv. Engelska Wikipedia tar upp hash tags under uppslagsordet metadata. Twitter fan wiki har också en bra sida om Hashtags.

Hashtagga på, och kommentera gärna med korrigeringar och fler tips.