“Är det dags att bomma igen klassrummen och låta lärandet ske på elevernas villkor, i deras miljö? Kanske lämpar sig datorspel och multimediemobiler bättre än gamla tummade läroböcker för 10-talets undervisning? Vi har träffat föreläsaren, rådgivaren och proffsbloggaren Richard Gatarski, som anser att skolan har gjort sitt. Åtminstone i sin nuvarande form.”

(Thomas Bannerhed, LÄRA Stockholm).

 

Så lyder  ingressen till en artikel i Tidningen Lära Stockholm nr 4/09 som publiceras idag. Jag är “cover guy”, bakom den förmodligen uppseendeväckande titeln “Lägg ner skolan”. LÄRA Stockholm distribueras sex gånger om året i tryckt form till framförallt all personal inom Stockholms stads utbildningsförvaltning (upplaga 18 000 ex) och nedladdningsbar som pdf på webben (länken fungerar först när tidningen finns på plats).

Inslaget är en fem sidors intervju med mig under rubriken “Skolan har spelat ut sin roll”. Journalisten Thomas Bannerhed har gjort ett fantastiskt arbete och fångat essensen i ett nära två timmar yvigt samtal. Jag har haft möjlighet att titta på texten och komma med synpunkter (ett par mindre förtydliganden). Fotografen Ulrica Zwenger har tagit kanonfina bilder. Allt läckert format av pmochco.

Jag har fortfarande ambitionen att få medverka till en webbanpassning av tidningen, som är otroligt bra. Men än är vi inte där, tyvärr ;) Tills vidare, så fort jag för OK från utgivaren finns artikeln med mig som bläddningsbar pdf på Calameo [edit: under tiden kan du bläddra i hela tidningen].

Nu har jag sagt vad jag tycker.

Fast, det intressanta är ju vad du och alla andra känner. Avslutningsvis hänvisar redaktionen till weconverse.com och skolmarknad.info. Eftersom intervjun handlar om mycket mer än marknadsföring, så har jag stängt av kommentarsfunktionen (men inte traceback) i Skolmarknad.info, utan välkomnar i stället en livlig diskussion på weconverse.

Share
 • Vill bara säga att alla som har barn i skolan och/eller som tänker och tycker om skolan på olika sätt absolut bör läsa denna artikel. Snygg bild, Richard!!

 • I Tidningen Lära Stockholm nr 4/09 står det,
  ”Hur kan man använda de sociala medierna i skolan för att förbättra inlärningen?
  – Råd nummer ett är att vända sig till en kollega som redan håller på mycket med det här. Lär av varandra i arbetslagen. Det finns tusentals lärare i Sverige som är inne i den här tekniska soppan.”

  Hur gör man för att komma i kontakt med de lärare som är ”inne i den här tekniska soppan”?

  För att lättare komma i kontakt med andra lärare och för att Dela! ideer, frågor och erfarenheter om skolan, startades nätverket Dela! (http://shareanduse.ning.com/)

  Jag är nyfiken på dina tankar om Dela!

 • Leif E

  Gott tecken att de gav dig utrymme för dina tankar!

  Jag tror mest på det mot slutet, det behövs visioner i skolan. Visioner som handlar om syftet med skolan samt vilka samhällsmedborgare den vill fostra.

  Tekniken är ett verktyg, inte ett självändamål. Hur många skolor lär ex ut maskinskrivning, dvs lär barnen att skriva på tangentbordet? Den enskilda färdigheten hos alla skulle betyda mycket för deras framtid.

  Utan mening att kritisera dig och dina idéer tror jag inte vi idag kan säga hur tekniken kommer att användas i framtiden. Är det något framtidsforskningen lärt oss är att det är omöjligt att spå om framtiden.

  Skolan behöver förändras, gärna från grunden. Fokus bör ligga på vad vi ska lära dem som ska utveckla samhället i morgon samt hur det pedagogiskt ska ske.
  Den diskussionen riskerar att hamna i skuggan av skolformer, betygsfrågan, valfrihet, ämnesinriktningar, tekniska lösningar etc.

 • Niklas, spännande med Dela! Jag skall kika in och återkommer med mina tankar kring den satsningen.

  Leif E, om vi tar den detaljen med ”maskinskrivning” så skrev publicerade jag häromdagen ”Mamma fick mig att skriva fort”.
  Vi kanske inte kan spå om framtiden, men vi kan alltid arbeta med att försöka styra utvecklingen i den riktning vi vill – och där kommer just visionerna in.

  I övrigt är min huvudpoäng att även om Skolan iofs måste förändras snabbt och på kort sikt, så är det viktigare och bättre att snarast bygga upp något helt nytt som ersätter Skolan (och en del andra samhällsinstitutioner) som behövs för att ge våra barn och ungdomar världens bästa start i livet.

 • Peter Stavling

  Mycket intressant ämne!

  Skolan av idag har en mycket förlegad syn rent generellt, men det finns krafter som vill förändra. En annan fråga som man kan ställa sig är om skolan tar kål på kreativiteten? Förmågan att se framåt och skapa visoner om den egna framtiden bygger på att man har skaffat sig någon form av erfarenheter. Om du tex. frågar en 3-åring om vad dom vill göra när dom är stora kan svaret bli att dom ska äta glass eller liknande. Ställer du samma fråga till en 6-åring kan svaret bli att dom ska bli fotbollsproffs. Under tiden 3-6 år har barnet hunnit skaffa sig erfarenheter, dvs. dom relaterar sin framtid till upplevda händelser som de upplever som positiva.

  Kreativiteten bygger på samma beståndsdelar, positiva upplevelser. Min fråga blir då, tar skolan kål på kreativiteten? Ja, tveklöst! Min son som är en smart kille och idag 16 år har svårt att få igång sin kreativitet och motivation vilket i min mening är ett resultat av skrikande lärare och bristande pedagogik under de första sex åren i skolan.

  Dags för en omdaning av skolsystemet helt klart!

  Jag hittade ett fantastiskt bra klipp om kreativitet på tuben, Sir Ken Robinson säger en hel del tankvärda ord.

  http://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity.html

  /Peter

 • Pingback: » Pensare Al contrario()

 • Peter, tack för dina personliga efarenheter och syn på det här med kreativitet. Sir Ken har nyligen kommit ut med en bok som heter ”The Element”, klart läsvärd, och det finns minst en bra video där han föreläser om boken.

  Ja, det är dags att reformera hur vi hanterar barn och ungdomar. Där ”Skolan” bara är en del.

 • Renata

  Ach … så populistiskt.

  Men visst, ligger i tiden. Alla stora civilisationer underminerar sig själva med tiden, då när man har fått det så bra att man inte vill anstränga sig längre. Se bara in i historien. Det är kanske dags för oss. Ditt inlägg tror jag är ett tecken på det.

  Förresten – vem är du?

 • Renate, känns inte så populistiskt – det är inte alla som reagerar som du ;)
  Vem, jag? Man kan alltid googla mitt namn, eller kolla http://www.richardgatarski.com/om/om_richard/

  Mer om bakgrund till mitt intresse för skolan http://www.skolmarknad.info/om/

 • Pingback: Intervju med Richard Gatarski : IKT inspiratörerna()

 • Anna Själv

  Visst är det populism och inte särskilt fräsch sådan heller. Det mesta har vi hört förut men då är det inte teknik som ska frälsa utan ngt annat. Men argumentationen är densamma. Skolan dödar all kreativitet, den är gammalmodig, dammig o förstör mer än den tillför. Att det kommer ut ungar i andra ändan som är rätt ok, verkar mer vara olycksfall i arbetet.

  Unket och föga utmanande. Men det är ju roligt att skolan engagerar.

 • Anna,
  Jag aktar mig för att dra alla skolor över en kam, det finns gott om bra skolor som stimulerar och utvecklar kreativiteten hos såväl elever som deras lärare. Sen är det en annan femma att många blåser upp det som inte är bra i dagens skola. Och att jag själv i vissa fall pekar på allvarliga brister, även om jag förhoppningsvis till övervägande del lyfter fram verksamheter som jag gillar (som just nu tex http://www.arstaskolan.se).

  Att vi hört det mesta förut är något som inte hindrar mig att vilja göra bättre än saker och ting har varit och är.

  Och för att repetera, dagens förutsättningar är radikalt annorlunda än för 50 och fler år sedan. Mänskligheten har aldrg sett den verklighet och den framtid vi nu ser. Det är helt enkelt dags att reformera hur vi skapar världens bästa framtid för barn och unga. På kort sikt handlar det om att utveckla ”skolan”. På längre sikt att ersätta ”skolan” och andra samhällsinstitutioner med bättre lösningar anpassade för våra nya behov.