Snuttefilt har man ju hört talas om, åtminstone om ”man” inte är redaktör på Nationalencyklopedin. Men Wikipedia har i alla fall en kort artikel som inleds med:

”Snuttefilt är ett stycke tyg som används av en bebis eller ett litet barn. Snuttefilten används ofta för att den ger barnet en känsla av trygghet och säkerhet”.

Analogt blir då snutteforskning ett stycke forskning som används av en medelålders människa eller en pensionär. Snutteforskning används ofta för att den ger människan en känsla av trygghet och säkerhet.

Detta apropå att Nordicom idag (den 26 maj 2009) meddelar om Sveriges Mediebarometer 2008. Nu är ju Nordicom så upptagna med att ringa runt 4 500 svenskar för att fråga om deras internetanvändande, så dom hinner inte med i utvecklingen själva. Inom parantes är det drygt 65 respondenter i varje årsklass, så man får ju ta resultaten med en fet nypa salt.

Jag bortser från att en Twingly mikrobloggsök på ”Nordicom” inte ens ger 10 träffar, att Nordicoms (en institution inom Nordiska ministerrådet) webbplats är byggd med frames och att dom inte verkar ha någon blogg, men väl ett keffigt nyhetsarkiv. Där hittar jag et rafflande pressmeddelande vars ingress lyder:

”Internetanvändingen fortsätter att öka – inte minst bland äldre. Ökningen gäller främst sociala medier. Men TV har fortfarande störst räckvidd med ett undantag – bland 15 till 24-åringarna är det 2008 något fler som ägnar sig åt Internet än TV-tittande en vanlig dag. Vi ser också hur användarmönstret för nyheter håller på att förändras, vilket indikerar såväl en ny journalistroll som krav på en ny mediekunnig och mediekritisk användare. Så sammanfattar Ulla Carlsson, professor och ansvarig för undersökningen vid Nordicom, Göteborgs universitet, resultaten i undersökningen.”

Whow! Det skall till en professor och tung forskning för att konstatera en sån sak. Vilken nyhet! DN öser på och rubricerar ”Unga ratar TV:n – kollar nätet i stället”. Otroligt (att folk fortfarande prenumererar på en sån fantastisk omvärldsbevakare). DN citerar Karin Hellingwerf, forskningsinformatör vid Nordicom, som lär ha sagt (jag litar inte på det som tidningar säger att folk har sagt) ”Bortsett från den nya trenden, där unga föredrar datorn framför tv, är nyheterna få”. Ursäkta, var är nyheten?

Dessutom ger Nordicom ett intryck av att fortfarande tänka (och därmed fråga) massmedier, det står ju ”räckvidd” i meddelandet. Har någon frågat efter ”attention”, ”connectedness” eller om ”medieanvändaren” ser sig som en gatekeeper?

Släpp snutteforskningen (och sluta lägg pengar under gatlyktan). Ut och våga göra nya grejor.

Förresten. Om någon hade ringt dig i går och frågat ”vad gjorde du på Internet i går”. Tror du att du hade kunnat ge ett vettigt svar, i typ minuter räknat och som passar Nordicoms enkät? Jag hade inte klarat det.

(Nu sticker jag laddad för bordskonversation på TU:s vårfest – härliga tider :-)

Jag vet inte hur många som använde Twitter 2008, men är säker på att ingen gjorde det tre år tidigare och ganska säker på att Nordicom inte twittrar. Fortfarande är det inte speciellt många som mikrobloggar skulle nog forskningen ha sagt 2008 om någon hade frågat. Skönt, då behöver man inte bry sig om den grejen.

Share
 • Det är också anmärkningsvärt att branschtidningen Resumé också rapporterar detta som någon form av nyhet. http://www.resume.se/nyheter/2009/05/26/de-unga-valjer-internet-fr/

 • Det låter som traditionell medie- och kommunikationsvetenskap där man fortfarande har ett massmedieperspektiv. Att analysera som text är fortfarande det senaste svarta.

  Jag vill inte helt dissa min egen akademiska härkomst men MKV behöver släppa sargen och studera det som händer utifrån andra perspektiv än de postmodernt kritiskt teoretiska. Det finns mycket att bita i och tänk vilken otrolig datasamling som genereras framför våra ögon varje dag.

  Jag sympatiserar med din kritik Richard och uppmanar MKV-folket att gå en bra bit utanför sin comfort zone. Den digitala samhällsomvälvningen kommer inte ta hänsyn till gamla meriter – här gäller det att skaffa sig nya, relevanta och det kontinuerligt.

 • Intressant perspektiv Erik, som jag (naturligtvis) gillar.

  Jag tror dessutom att populäriteten i den här typen av undersökningar bottnar i siffrornas makt. Som naturligtvis grundläggs och vårdas i skolan (och dess fokus på matematik).

 • Det är dags för en ny subdisciplin så att vi åtminstone i Peter Söderbaumsk mening skapar ”co-existing paradigms”. Paradigmkramare kan snutta ihjäl sig. Ursäkta, men anomalier har alltid varit en del av förestående paradigmskiften, och forskning blir som någon slags avancerad CSI-övning. D v s kolla på det som redan är dött, eller åtminstone rejält dödstrött. *polemik/frustrationsvarning*

  Anyways. Namn på ny subdisciplin (eller snarare parallelldisciplin, då …)

  SMVK = Social Medie- och Kommunikationsvetenskap.

  Som @briansolis konstaterar – det rör sig om sociologi/socialpsykologi/antropologi etc etc – social sciences – mer än medier och kommunikation.

  http://www.briansolis.com/2008/06/essential-guide-to-social-media-free.html

  Och som i övrigt kommenterar ngt intressantare mätning (dock med fokus på number crunching…).

  ”Time Spent on Twitter Soars by Over 3,700%, Facebook up 700%”

  http://www.briansolis.com/2009/06/time-spent-on-twitter-soars-by-over.html