Uppenbarligen är det värsta approprieringsvågen just nu. Det vill säga att alla som kan lånar in varumärket Obama och vad han gjort för att bli USA:s nya president. Alla vet att Obama jobbat med sociala medier. Färre (inklusive undertecknad) har pejl på sakfrågorna.

Nåväl, via olika sociala kanaler har informationen om Prime PR:s kommande seminarium “Obama: The first tech president” nått mig.  Beskrivningen, även på dess Facebook-event, inleds med:

“Barack Obama är den första amerikanska presidenten som fullt ut har insett den nya teknikens möjligheter inom politikens område”

Isses. Snacka om att unga kids kan härja fritt. För dom har naturligtvis ingen aning om att tidigare presidenter har inte bara varit fena på att utnyttja samtidens “nya teknik” (som Nixon och TV) utan också utvecklat den.

Det blir nog ett väldigt intressant seminarium, och det menar jag utan ironi. Men jag är inte så intresserad av dom som frågar “hur kommer utvecklingen mot e-demokrati att se ut?” För egen del letar jag efter dom som har idéer om hur dom vill att det skall bli. Det vill säga inte bara förändring, utan konkret vad det nya går ut på. Gärna sådant som handlar om barn och ungdomar.

Share
 • Philip

  Ja visst är det underligt att inte Carter mobiliserade opinionen inför camp david avtalen via facebook eler youtube. Tur att obama har fattat grejen!
  För övrigt kan jag bara hålla med om att e-engagemanget för demokrati bland ungdomar knappast lär bli mindre än dagens engagemang, därför allt att vinna på om detta inses på högre ort?

 • jeppe

  Ingen pratar om den kandidat som var först ut med att jobba med olika sociala medier och som skapade en enorm gräsrotsrörelse i USA; nämligen Ron Paul.

 • Jeppe – om jag läser dig rätt mellan raderna, så visst, när bollen rullar springer alla åt samma håll. Och nu är det Obama som rullar. Därefter är steget kort till en do-it-your-own social media campaign. Ett exempel på den här typen av kortfattade och tankereducerande handböcker finns i t ex http://blog.guykawasaki.com/OBAMA%20SNA%20Strategic_1.pdf. Välskriven och mycket strukturerad, men över gränsen till självironi och på sitt sätt fruktansvärd. Min favoritartikel är ”Machinery of Hope” där berättelsen är den omvända, det var inte Obama som fattade, utan människorna själva. /A

 • Ja, som med allt annat är det vinnaren som skriver historien och onekligen har ju Obama varit framgångsrik (och duktig) i sitt kampanjande med hjälp av digitala medier. Jag blir dock en smula fundersam och förvånad över hur ”alla” tävlar i att hylla den nye presidenten…för vad vill han egentligen?

  En intressant kommentar från Jeremiah Owyangs blogg:

  ”Obama’s success came from using the tools in a very integrated way to avoid getting pinned-down on any substantial issue and creating a persona that enabled people to project themselves, their problems & needs, onto his avatar. Only a few days into this new presidency we still do not really know who Obama is. Is he broadly authentic, or is it all sizzle and no steak?”

  http://www.web-strategist.com/blog/2009/01/22/the-obama-generation/

  En annan frågeställning som säkert kommer att bli intressant i framtiden är när de som idag är hänförda av att ens president mikrobloggar och är delaktig på sociala medier inser att det i grund och botten rör sig om samma typ av envägskommunikation i stil med ”vanliga” pressmeddelande och uttalanden via den officiella webbsidan. Hur reagerar de när de inser att det inte är Obama som twittrar, utan en i hans webbteam osv osv?

  Därmed inte sagt att jag tycker det är dåligt med mikrobloggar eller sociala medier. De är utmärkta redskap att komma nära sina målgrupper – men den sekund målgruppen känner sig lurad kan det snabbt bli ”bad will”…