Via outrundliga vägar når mig nyheten att den svenske PR-konsulten Niklas Ahlgren’s rösthantering påverkade USA:s senaste presidentval. Vad Niklas, som är medborgare i USA, har gjort kan du se i ett nyhetsreportage hos CNNBC video.

Allvarligt talat är det (såvitt jag vet) första gången som tekniken att på det här sättet låta folk skapa individanpassade ljud/video-program och skicka dom vidare utnyttjas i politiska val. Den här formen av virala kampanjer fick sitt första internationella genomslag 2006 när filmen Snakes on a plane lanserades. I Sverige har vi sett coola varianter, bland annat 2006 för Adressändring (Lars&Lena av Tempel) och senare Visit Sweden (Stockholm the Musical av farfar).

[Transparensbesked: Niklas är medarbetare på Gullers Grupp, som i sin tur är en av mina kunder]

Share
  • Niklas Ahlgren

    Det ska nämnas att jag faktiskt poströstade för flera veckor sedan. Ja, på Obama. Men det är en bra kampanj som skickades organisationen MoveOn som förhoppningsvis kan få några soffliggare att ta sig till vallokalerna. /Niklas