Bild på uppslagsord och bidrag Tyda.se är i grunden ett suveränt svenskt-engelskt lexikon som jag använt länge. Blixtsnabbt, omfattande, snyggt och enkelt. Innan dess använde jag Lexin, som när det dök upp var helt OK. Men i jämförelse känns det både gammalt och trist, dessutom magert. Släppte Lexin helt efter ett tag eftersom dom ord jag ville översätta inte fanns där, men väl i Tyda.se. (Lexin omfattar å andra sidan flera språk).

Jag anser att Tyda.se utöver den grundläggande översättningstjänsten är väldigt mycket webb 2.0. Dom har forum, man kan registrera sig (för att få översättningshistorik, interaktion, mm), dom erbjuder embed-koder, widgets och mera. Allt är gratis, och på senare tid har det blivit uppenbart att det är annonsfinansiering som skall stå för kalaset. I början såg vi banners/plattor om att man kunde köpa utrymmet, men nu verkar försäljningen ha kommit igång med riktiga annonser på plats. Delvis synd, eftersom det lär avskräcka en del konservativa skolor.

För några minuter sedan gick jag till Tyda.se för att översätta ett uttryck. Och då såg jag rubrken ”Stöd oss -ge ett bidrag!”. Eftersom jag just nu triggar extra på insamlingar/bidrag (i skattehänseende och uppdrag) ville jag testa. Man kan direkt via SMS skänka 19, 49, 199 eller 199 kronor. Och har man PayPal går det att skicka pengarna den vägen. Som tack för hjälpen får man dessutom sitt namn (frivilligt) exponerad på sajten. Det senare är kanon, för då blir det avdragsgillt för mitt företag. (Till Revisorn/Skatteverket: jag köpte alltså en annonsplats). Resultatet kan du se i skärdumpen här.

Nu är jag bara lite undrande över hur mycket pengar som försvinner på vägen. Både SMS-tjänsten och PayPal tar ju en slant för besväret. Vore värdefullt att veta hur mycket.

Share
 • Håller med helt och hållet.
  Tyda är en fantastiskt bra tjänst, och deras finansieringsmodell med annonser och bidrag är smart.

 • Om de använder Telenor Mobilstart, vilket jag tror att de gör, får de behålla två tredjedelar av beloppet.

 • Filip, tack det gör dom (kan man se på kortnumret dit man messar). Alltså gick 100 av mina kronor till Telenor och Bozoka (som står för tekniken). Klart att dom skall ha en slant, men 30% är att ta i. Speciellt när det gäller idéella insamlingar. I vilket fall som helst var Mobilstart och Bozoka okänt för mig, så extra tack för den infon (verkar meget intressant!!!)

 • Superball

  Visst, det är en smart tjänst, och deras ”finansieringsmodell” är jättefin, men get a grip. Du donerade just 200 kronor till ett företag, vars ägare har en förmögenhet på 3,03 miljarder SEK (Mörtstedt).

  Puss & kram.

 • tack för bra tips, jag har också tyckt att Lexin känns som förra seklet. Har nu sponsrat Tyda.se och tipsat i mina nätverk.

  Onekligen ohemult dyrt fortfarande att överföra pengar i såna här sammanhang. Fick just veta att SMS som ”bransch” är större än böcker film, musik etc tillsammans!:
  – SMS
  – Böcker
  – Musik
  – Film
  – Spel

  SMS är alltså större än någon av de andra kategorierna! SMS kommer innevarande år omsätta nästan lika mycket som alla de andra tillsammans!

  Spel($20bn) + Film($30bn) + Musik($30bn) + Böcker($60bn) = SMS($130bn)

 • Dan

  Vill bara tillägga att av denna tredjedel som Mobilstart tar ut som kostnad för betaltjänsten går den allra största delen till donatörens operatör.

  Hur mycket är lite olika men operatören Tre tar t.ex. mer än 30% av debiteringen och samtliga svenska operatörer tar mer än 20%. Välgörenhetsorganisationer kan få en bättre deal hos operatörerna, men då måste man ha ett 90-konto.

 • Dan, tack för infot. Jag tycker att det går för mycket pengar till mellanhänder i insamlingen, speciellt när det gäller välgörenhet och idéella organisatoner. Ser fram emot att respektive organisation nu och framöver tydligt markerar hur mycket respektive kanal ”tar”.
  Inte så att jag menar att mellanhänderna skall göra sin del av jobbet gratis, men bidragsgivaren skall naturligtvis veta var pengarna tar vägen.