Av ett par anledningar som jag inte kan vara transparent med, så publicerar jag detta inlägg även på weconverse (originalet finns i ett slutet community hos en av mina kunder). Se gärna även Transparens och Lektion.se (2007-03-29) och Är det ovanan, oron eller något annat? (2007-06-18).

Transparens (eng. transparency) är ett begrepp som allt mer används för att diskutera frågan om hur synlig man (medborgare, medarbetare, organisation) skall vara i sitt agerande. I februari skrev Anders Mildner ett långt inlägg under rubriken "Transparenskriget är här" om detta fenomen. Men innan dess skrev Brit på JMW att "Transparens kräver mod". För egen del skrev jag än tidigare exempelvis "Transparens och Lektion.se" (2007-03-29)och "Att våga pröva och att våga dela" (2007-06-18).

Vi är allt fler som prövar på olika sätt att tänja gränserna, Jakim Jardenberg (VD för Mindpark lägger ut sin kalender (namn, tid och plats). Själv publicerar jag exempelvis lite information om varje föreläsningsuppdrag jag får (www.weconverse.com/gigs).

Är det bra eller dåligt?
Vågar du vara (mer) transparent?

Share
  • Jag måste bara säga att detta är ett mycket intressant och spännade ämne… Det finns både för och nackdelar med transparens i ett företag och när man säger transperens är det nog många som blir lite skraja och direkt tänker att; åj nu kommer min konkurrenter att ta alla mina kunder eller åj, vågar vi verkligen berätta vad vi håller på med!?!
    Jag tror mer och mer på öppenhet och att det leder till fler och nöjdare kunder, vi på Designstationen har sedan en tid tillbaka, ganska öppet, börjat blogga om allt som händer hos oss och har hittills bara fått positiva reaktioner från kunderna och affärerna blomstrar.

    Jag kan klart rekommendera er alla att lyssna på en intressant Podcast med just Joakim Jadenberg från Mindpark som en av deltagarna i panelen på What´s Next. http://www.whatsnext.se/

    Vår blogg hittar ni på http://designstationen.blogspot.com/

  • Erik Sellström

    Grymt spännande ämne. Själv arbetar jag på en statlig myndighet där själva begreppet är svårt att lansera. Pysslar just nu med ett transparensexperiment som vore kul att bolla med dig, Richard, om du har tid framåt. Är pappaledig fram till augusti. :)