I veckan som gick fick jag en påminnelse via mejl från Wednesday Relations om mitt gig på The Conference i mars. Bifogat hade projektledaren Nathalie Parkvall lagt en Talarguide i pdf-format, publicerad här med benäget tillstånd. Guidens två läsvärda sidor tar upp vad talaren bör tänka på inför, under och efter sin föreläsning. Jag gillar uppdragsgivare som tar mötet på allvar och samtidigt håller oss som skall föreläsa underrättade och utbildade. Precis som guiden säger, det är ju inte alla (som jag) som föreläser jämt och ständigt.

Share
 • Hej Richard, tack för att du sprider denna guide. Du är ju proffsföreläsare, men det finns ju förvånansvärt många föreläsare som plågar publiken med alla klassiska misstag, även stora företagsledare.

  Jag har skrivit en egen checklista för både föreläsare och konferensarrangörer:
  http://alfabravo.com/2007/11/15/presentation-skills-dos-donts/
  Kommentarer välkomnas!

  /Henrik :-)
  PS Min nya WordPressblog sjösattes igår, den är inte riktigt klar ännu.

 • Tack Henrik! Jag skrev ihop en ny guide om presentationsteknik.

 • Snabbt jobbat Richard! Vilken fin samling tips och referenser du har skapat, den ska avnjutas och spridas.

  /Henrik :-)

 • Och jag i min tur har fått ett uppslag (genom dina don’ts) till en ny ”Set-up”. Kort och gott, jag skall börja med en grej som tillhör ”unless”…
  ”Don’t waste you audience’s time by presenting the history and organization of your organisation. Unless it is essential in order to understand your presentation, which is very seldom”

 • Guide för talara är bra. Guide för den som ska ta emot talara är bättre. Phil Agre, in his hyper-active days back when… wrote the ultimate guide to hosting speakers. Really, really worth reading, again.

  http://polaris.gseis.ucla.edu/pagre/hosting.html

  best,
  peter

 • Whow Peter, långt men otroligt bra. Måsteläsas för dom som skall ta emot föreläsare (i akademiska sammanhang, men kan anpassas). Tack!