[Tredje uppdateringen, 2007-10-09] Alla SMS-frågor har fått svar. Och jag har överstrukit lite i första uppdateringen. Nu får det räcka med uppdateringar av det här inlägget.

[Andra uppdateringen, 2007-10-08] Nu har jag dels lagt upp en sida med videon från hela min föreläsning, dels publicerat ett separat inlägg som heter ”First ever ad in a presentation?” (inklusive ett 2 minuter Youtube-klipp från giget). SMS-frågorna besvarar jag löpande nedan (när jag får dom). Återigen tack för alla era kommentarer här och ute i bloggosfären.

[Första uppdateringen 2h efter giget] I sanningens namn var jag otroligt nervös innan giget. Dels för att det exploderande intresset för mina konversationsstrategiska tjänster gjort att jag inte hann realisera alla mina idéer i tid. Dels för att det är inte varje dag jag uppträder i samma hang som CEO:n för ett företag i den här digniteten. Men det känns så här efteråt helt OK. Speciellt som jag tar en öl på Rival samtidigt som jag laddar upp mina föreläsningsbilder (pdf). Jag har också hunnit med att titta på min egna videofilmning av mig inslag (vadå Ego?) och tycker det är publicerbart. Men nu är det fredag och jag tänker faktiskt ta ledigt. Internetworld kommer att sända delar av evenemanget i sin webb-tv, och om dom inte tar med mig (finns ju viktigare inslag) så lägger jag ut hela filmen här i början på nästa vecka. Redan nu vill jag dock passa på att tacka  för dom blixtsnabba kommentarrna från Mattias och Malin. Stort tack också till min annonsör, det vill säga .se och Internetdagarna. Om du känner till att en föreläsare tidigare sålt reklamplats är jag tacksam för tips.

Steve Ballmer, CEO på Microsoft, skalll besöka Sverige igen och eftersom det nybildade affärsområdet Microsoft Digital Advertising Solutions (MDAS) är ett prioriterat blir en av Ballmers insatser här en keynote på Innovate. Innovate är en seminarieserie som MSN tidigt startade kring trender och framgångsrika exempel när det gäller digital annonsering. Se tex eventet den 7 december 2006 med bla Jyri Engeström från Jaiku och Dirk Eschenbacher från Ogilvy China & Asia. På senare tid har Microsoft utvecklat och formerat om sin verksamhet inom det området till det nya affärsområdet MDAS. Det pågår en rad aktiviteter världen runt för att bygga medvetande kring MDAS, se till exempel mitt tidigare inlägg Jag sprider kärleken till Ola.

För ett par veckor sedan kontaktade Fredrik Wallner på MDAS mig och undrade om jag ville dela med mig av mina tankar efter att Ballmer har slagit an tonen. Och idag blev det officiellt att min uppgift då blir att:

”På ett engagerande och intressant sätt berätta om de förändringar som just nu sker när det gäller konsumtion av media. Frågor och attityder krng framtidens medialandskap. Beröra de konsekvenser detta får för ett varumärke som vill använda media som kanal för att prata till sin målgrupp.”

Hepp, låter som klippt och skuret för mig, dessutom är det lite coolt att få Steve Ballmer som förband :-) Evenemanget är omgärdat av en hel del säkerhetsarrangemang och är endast för speciellt inbjudna. Men, om du har en bra idé om vad jag bör göra och vill vara med på eventet så kanske Microsoft kan övertygas om att reservera en plats till dig. Låt oss konversera om saken.

SMS-frågor

Under giget fanns det möjlighet att skicka frågor till mig via en SMS-tjänst. Vi (jag och moderatorn Pontus Schultz) hann bara besvara den första. Mina svar blir tyvärr korta, eftersom dom alla kan konverseras hur länge som helst.

[10:47] Hur viktiga kommer bloggar att bli kontra etablerad media i samhällsdebatten?

Jag har ingen aning, men hoppas att dom blir mycket viktiga. Speciellt om man ser bloggar som ett uttryck för sociala medier. Dvs, bloggar är bara en form av socialt medierad (samhälls)debatt.

[11:38] Tror du att vi fortfarande har prenumererade papperstidningar om tio år?

Ja det tror jag absolut. Samtidigt som jag vill och verkar för att dom blir färre i antalet titlar och upplagor.

[11:41] Har Steve Ballmer rätt när han säger att all media blir digital inom tio år?

Nej, om han menar så. Se All information blir aldrig digital för mitt förtydligande.

[15:15] Efter Web 2.0 börjar det snackas mer och mer om Web 3.0 – hur ser du på Web 3.0, och vad är viktigt att uppmärksamma? (ställd av Christer Pettersson på Eniro blogg).

För mig är webb 2.0 ett sätt att denotera (peka på) hur webben har gått från att vara ett ställe där ett fåtal parkerar dokument och länkar dom till varandra (webb 1.0), till att bli mer och mer ett system där alla simultant skapar tillsammans. Jag tar fasta på att det är något nytt på gång, och att det inte på långa vägar är färdigt. Personligen är jag mer nyfiken på vad vi kan göra av alla de fantastiska möjligheter vi nu har, och mindre intresserad av vad som kan bli nästa stora grej. Jag tror att det sistnämnda är vad en del kallar webb 3.0. Eller så är det bara så att en del hela tiden skall rusa på nästa grej utan att bry sig om nuet. Carpe diem säger jag. Antingen köper man en platt TV nu, eller så coolar man på och pratar om att i framtiden då kommer minsann alla TV-apparater vara 3D och ha lukt. Ursäkta liknelsen.

Share
 • Grattis – får jag säga! Du kanske kan berätta om hur du ser på förändringen från broadcasting, till narrow- och microcasting. Det verkar ju vara där som tänket behöver ändras för de flesta som vill använda media som en kanal för att nå sina målgrupper. Jag har själv gjort stapplande försök att bringa ordning i tankarna på min blogg – och hade gärna fått vara där och lyssna på dig och Ballmer ;-)

 • Mattias, är det mig eller Microsoft du grattar ?-) Tack för inspirationen, det stärker mig att fokusera på just omtänket. ”Gärna fått vara där” – Om det går att ordna, vill du vara med?

 • Karl Bjurström

  En intressant grej kring det här är hypen kring mobile TV – och att man dessutom i många fall fokuserar på DVB-H. Det är intressant att många inom telekom tänker broadcasting på mobilen bara för att man vill köra ut ljud och bild (annonseringspengar) till konsumenter via en ny plattform.

  Tre saker:
  – ganska lätt att förklara hur det funkar för konsumenter och annonsörer
  – telekoms konvergens med media, där media på något sätt blir synonymt med TV kanske för att det är sinnebilden av vad media är
  – suktandet efter annonseringspengarna som fortfarande läggs i TV

  låter som en intressant presentation / diskussion. Jag har en del intressant om mobile TV från jobbet på Capgemini. Vet inte om du är intresserad av ngt av det, men jag är i alla fall intresserad av eventet.

  /Kalle

 • Richard: Microsoft, naturligtvis! :-) Jag har fått en invitation till Innovatedagen – så jag är glad och nöjd!

 • Grattis Mattias! (jag fick igår besked på att det är fullsatt, jätteintresse och lång kö.

 • Jag lyfter på hatten för en inspirerande föreläsning! Din passning gav mig en ego-kick som fick mig ur balans i några sekunder, men jag repade mig och återgick till att konversationalisera din föredragen i de sociala medierna. :-)

  http://prfekt.typepad.com/prfekt/2007/10/microsoft-innov.html

 • Malin

  Richard, DU inspirerade min eftermiddag på Grand!

 • TINA

  Du var grymmast idag! :) Jag älskade att du sa att de människorna som ska jobba med media ska engagera sig i bloggar, podcasts etc. Det näst bästa var att alla (många) såg ut som frågetecken när du visade slide:n med alla termer. Haha* Go you! Twitter-tjejen*

 • Strålande föreläsning!! Jag lägger definitivt ditt namn på minnet.

  Allt gott & en riktigt trevlig helg.