Min avhandling (Artificial Market Actors…) beskrivar, analyserar och diskuterar konsekvenser av det allt mer datoriserade affärslivet i ett marknadsföringsperspektiv. Även om jag där pekade på saker som redan hade hänt så dyker det hela tiden upp annat som påminner om behovet att tänka på maskinerna. Eller som jag kallar dom ”artificials”, det vill säga konstgjorda marknadsaktörer.

Nu senast har jag (och många andra) drabbats av ett par saker som i och för sig inte direkt rör marknadsföring, men å andra sidan illustrerar vart vi är på väg. Jag var ju inte ensam om att för några veckor sedan upptäcka att Skype inte fungerade. Orsaken sägs ha varit att Skype tillfälligt slogs ut i samband med att Microsoft automatiskt uppdaterade miljoner av Windows-installationer runt om i världen. Läs exempelvis vad Dan York skriver om händelsen i Distruptive Telephony. Eller hör Neville Hobson, Shel Holz och flera lyssnare diskuterar PR- och marknadsföringsaspekterna i For Immediate Release, senast den 27 augusti. Skypes konkurrent Yahoo lär ju (tillfälligt?) ha tjänat på händelsen.

Och idag kom jag äntligen på varför min dator då och då fick för sig att jag gick på Västafrikansk tid. Under senaste veckan har jag tidvis legat en timme fel i såväl kalender som i huvudet. Inte lätt att undvika när man kollar datorns klocka i stället för uret på armen. Har prövat att ställa om tidszonen i Windows, boota om och därmed återställa tiden rätt. Bara för att någon dag senare upptäcka att jag var tillbaks i västra afrika. Men till slut visade det sig att ett utmärkt litet program som heter Netswitcher orsakade tidsresorna. Även här var det Microsofts maskiner som låg bakom. Enligt Netswitcher har Microsoft ändrat lite kodgrejor för användarnas tidsID och utan min (eller Netswitchers) vetskap byggt om i min dator.

Ingen katastrof, bara en påminnelse om att det inte är bara vi människor som agerar i marknaderna.’

(Netswitcher ställer om diverse inställningar beroende på hur och var jag är uppkopplad. Utmärkt för att snabbt växla mellan fast, trådlöst och mobila inställningar för skrivare, e-postserver, mm).