Jag råkade via dojan i PR 2.0 snubbla på kampanjen Bring the love back. Direkt tänkte jag på min vän och kollega Ola Feurst. Han har hur länge som helst i forskning, böcker och otaliga föredrag visat RelationsMarknadsföring som en kärleksrelation mellan man och kvinna (eller motsvarande part i homosexuella relationer). Han borde tända rejält på den här kampanjen (om han inte redan pejlat in den). Enligt kampanjsaten är basen i kampanjen en filmidé åt Microsoft Digital Advertising Solutions. Jag visar nedan första versionen av filmen från maj 2007 och den heter ”A couple”. På bloggen Bringtheloveback.com  kan du se lite data om hur filmen spridits, ladda ner lågupplösta versioner, se en intervju med Geert som initierade det hela och läsa om reaktionerna.

[dailymotion 7Lc9vJmruagSZe4gE nolink]

Geert säger i intervjun att det är bara filmformatet som kan fånga problematiken och känslorna i fråga. Men han har väl aldrig sätt sett Ola in action :-) För övrigt måste jag veta mer om avsändarens produkter för att begripa hur dom undviker orsakerna till skilsmässor mellan annonsör och konsument. Men det är väl frågan om att bygga medvetande. Och här hjälper jag till, även om min attityd är milt sagt avvaktande.

Disclaimer. Senare i höst kan det verka som att jag skrev det här inlägget av andra skäl än att informera Ola. Ni får väl lita på att jag direkt tänkte på att skriva inlägget. Först när jag sett lite av filmen insåg jag att en disclaimer är på plats.

Share
 • Ola

  Tack för tipset Richard! Utmanad av dina tankar runt vad som hindrar vissa gamla rävar att skriva kommentarer här (och istället ringa eller mejla..), så får du här en kommentar:

  Konfucius skrev: Jiang-xin-bi-xin – ”föreställ dig att mitt hjärta är ditt!”. Jag hävdade redan 1994 (Postens Guldbrevsdag) att traditionell, enkelriktad annonsering var värdelös eller tom skadlig, medan relationsmarknadsföring var värdeskapande. Jag använde metaforen man och kvinna i en kärleksrelation.

  Då var alternativen till annonsering DR/DM, publicitet/PR, events osv. Nu hävdar många (inkl Microsoft) att datoriserad kommunikation är det suveräna mediet för att involvera konsumenten i kärleksrelationen…

  Men det är långt kvar. Fortfarande är det ytterst sällsynt att marknadsförare och konsulter ägnar sig åt att förbättra sin inkännandeförmåga, och sitt lyssnande. Presis som i många kärleksrelationer (har du kollat hur mycket du lyssnar aktivt på din fru?).

  Jag såg klippet tillsammans med min kvinna, som är japanska, hon poängterade att crmsystem idag har många kalla och mekaniska männiksor som talar efter manus. Ingen som verkligen lyssnar! Ingen som är riktigt närvarande (pware, present).

  Klippet: ”You SAY that you love me, but you don’t ACT like it”. Bara löften och mekanik. Inlevelseförmåga noll. Det här kännetecknar även detta klipp, även om det är snyggt gjort.

  OK, kan erkänna att en effekt är att vi nu konverserar om budskapet – det är ju iofs trevligt!

 • Tack Ola,
  Du hjälpe mig att hitta Geerts powerpointbilder (finns på Bringtheloveback) om strategin bakom kampanjen. Helt klart skall den skapa awareness. Och där hjälper vi som sagt till.
  För mig är en av poängerna med sociala medier att företagen (om än så länga bara ett fåtal) faktiskt lyssnar och känner. I alla fall på ett sätt som går långt bortom enkelriktade budskap 1-1 (DM/TM). Fattar dock inte vad Microsoft DAS har för grepp på det. ”Advertising” ingår ju faktiskt i deras brand.
  Hur som, videon illustrerar dagens utmaning bra. Skall bli kul att se hur du eventuellt plockar in den i dina gig.