Jag sitter i möte med Rolf Larberg som driver Meeting Quality Management AB. Anledningen är att Rolf reagerade på intervjun med mig om mötesmodell Uppkopplade i tidskriften Meetings International. Rolf har å sin sida tidigare blivit föremål för en intervju under rubriken Mätmetoder ersätter tyckande med vetande. Framförallt undrade Rolf om jag hade stöd för mitt påstående att Uppkopplade möten är effektivare. Och i sanningens namn måste jag säga att jag inte har något vetenskapligt stöd för idéerna jag för fram. Å andra sidan grundas dom dels på vad jag personligen gjort och tänkt, men framförallt vad andra också gör. Inlusive stora multinationella företag.

Under konversationen återkommer jag hela tiden till idén att mer Uppkopplade möten är en utveckling som kanske är parallell med simultana aktiviteter. Rolfs tankar bygger på en linjar aktivitet som tar en sak i taket (på agendan). Möjligen kan det vara så att, yngre/morgondagens mötesdeltagare, kan och vill jobba med fler saker samtidigt. Lite som att vi under PodCamp Europe, som var en unconference, under mötet formade mötet.

Det vore värdefullt om någon organisation mer strategiskt vore intresserade av att pröva några av dom resurser (med Rolfs terminologi) som ligger inom Uppkopplade och samtidigt mäta om dom gör mötena effektivare. Rolf säger samma sak.

meetingsfotograf
Fotografen fotar oss till artikeln.

Share
 • Annika Sjöberg

  Den som skulle kunna ha mätt detta är Telia, som ju propagerar starkt för olika typer av distansmöten. En del undersökningsföretag genomför också gruppdiskussioner på nätet.
  Samtidigt är det väl som vanligt att det beror på vad man lägger i begreppet effektivt: spara tid, spara pengar, nå målet etc. En kombination av möten där man ses och ser, kombinerat med uppkopplade möten låter fantastiskt tycker jag!

 • Tack Annika för din kommentar! Tyvärr var det ett kort möte och jag publicerade först efteråt (i T-banan på väg mot nästa möte). Undrar om mötet med Rolf hade blivit ännu effektivare om din kommentar kommit under gång. Jag tror i alla fall det. Och som jag sa till Rolf. Jag upplever (utan att ha mätt) att möte blev effektivare (nå målen träffa Rolf och blogga om mötet) av att jag hade datorn med, var uppkopplad och kunde skriva inlägget under gång. Dessutom slapp jag avbryta mötet (vilket tar extra tid) för att koordinera tid och plats för nästa möte.

 • Tack för ett intressant inlägg Richard.

  Vi håller på att köpa in ett e-mötessystem och jag känner till viss del igen diskussionerna. Det är väldigt svårt att jämföra vad som är bäst tycker jag. Vill man ersätta det mänskliga mötet blir det ju svårt, speciellt när det ska vara fina lokaler, sjysste mat och helst alkohol och bastu på kvällen – det är svårt att ersätta med ett uppkopplat möte.

  Ny teknik ger nya möjligheter att mötas. Personligen har jag suttit på många fysiska möten där man inte kommer nån vart, men alla möten kan ju inte vara 100% effektiva heller. Jag tycker det är kul att träffa alla mina kollegor ibland men jag är inte säker att det blir effektivast då. Däremot är det ju trevligt :-)

  Jag tror på den linjen du för med att jobba med olika saker under tiden. Där är ju e-möten bra. Att man kan dela dokument, skriva tillsammans. Dessutom kan man ha sin e-post och andra jobb i bakgrunden. Då blir det också effektivt…

 • För att undvika missförstånd: mötesmodell Uppkopplade formade jag på uppdrag av Svenska Möten, som verkar för sina medlemmars intressen (dom driver fysiska mötesanläggningar). Modellen handlar dörfär inte direkt om e-möten, utan är fokuserade på möten där man träffas fysiskt OCH samtidigt är uppkopplad. Rolf reagerade initialt på effektivitetsaspekter när man träffas fysiskt och en eller flera deltagare är uppkopplade så att säga till världen utanför mötet.

  Kalle, personligen hoppas jag att de rationella behoven som motiverar många möten kan hanteras i e-möten, så att vi i stället kan bli mer emotionella (mänskliga) vid dom fysiska mötena. Läs umgås, lära känna varandra mer och ha kul. Exempel, det är fånigt att samla 500 personer i en lokal för att dom skall titta på VD:n, när man kanske kan se denne på video i stället. Däremot är det inte fånigt att samla 500 personer för att dom skall ha party.

 • Tror mycket handlar om kontroll, VD-n vill ha 500 personer framför sig för att se hur dom reagerar, framför datorn kanske dom inte ens tittar på ”mig”.

  Är nog samma sak i möten. Fortfarande är det provocerande för vissa när man sitter med en dator under mötet. ”Tänk om man gör något annat då istället?” Samma debatt pågår ju i skolan nu när inte eleverna får använda mobiltelefoner.

  Kanske kan man använda din modell även i skolan, där borde man ju också kunna vara uppkopplad med omvärlden :-) Ta inte elevernas mobiltelefoner utan ge dom ett 3g-kort istället…