Vi är många som känner på oss att sidvisningar, tex hur många unika besök en webbplats har, blir en allt mindre intressant uppgift. Fokus på räckvidd (hur många man når) är ett arv från massmedietiden. Sociala medier, där olika nätverks form och struktur är långt viktigare, lär kräva nya mått. Något som medieanalytikerna än så länge knappt börjat fundera på. Med andra ord behöver vi nya mått, och andra sätt att se på Internet – som inte är ett medium.

Mrtin Jönsson skriver idag att Nätverk vinner mark i webbstatistiken. Han gör där en intressant iakttagelse, men fortfarande i ett massmedieperspektiv, med räckvidssmätningar som grund. Mer spännande tycker jag det är att comScore har lanserat Widget Metrix. Även om den nya tjänsten fortfarande presenteras i ett räckviddsperspektiv. Enligt comScore är widgets:

”data files that can be embedded into a site’s HTML code and are typically displayed in a small viewing pane on the site.  They are most often used to display customized or personalized content on a Web site, such as to share photos or music recommendations, and are commonly found on blogs, social networking sites and other personalized pages.”

comScore glömmer att tala om att det finns widgets för mobiltelefoner också (se vidare widget i Wikipedia). Fast, som vanligt är ordförklaringarna inte så meningsfulla. Men om du läser det här på weconverse.se kan du se (åtminstone tills vidare) en widget från Twitter överst i den högra kolumen. Genom den åker information från twitter.com/weconverse automatiskt till weconverse.se. Dessutom åker samma information som SMS till dom som valt att ”följa” twitter.com/weconverse. Andra kan se weconverses tweets i sin nyhetsläsare. Ibland genom en annan widget, i exempelvis iGoogle eller på skrivbordet i Windows Vista. Och nu har jag bara pratat om en (1) tjänst och ett fåtal av dom widgets som interagerar med den.

 Så frågan är vilken ”sida” som visats. Kanske läge att tänka om?

Share
 • anders

  har weconverse någon mobilfunktionalitet? det var svårt att hitta någon länk.

 • Tack för en bra fråga Anders. Stämmer att weconverse inte har någon länk till ”mobilfunktionalitet”. I högerkolumnen finns dock sektionen ”weconverse mobile” med länkar till det jag för tillfället tycker är spännande i mobilsammanhang. I övrigt bör weconverse känna v din browser och presenterar en speciellt formatterad sajt om du surfar in med mobiltelefon. Om du har en iPhone är sajten dessutom specaloptimerad för det. Naturligviis kan du välja att prenumerera på RSS-flöden i din mobil, se länkarna upptill i vänsterkolumnen.
  Tänkte du på något annat speciellt?

 • anders

  jag funderade mest på hur man kan ta del åt information. när du har något att säga, måste du anpassa dig till mottagaren för att nå fram, något du ju gör på dina framträdanden vad jag bedömer. det jag nu testade vår att kolla på din sajt via mobil och då varierar resultatet. läraren i min mobil kunde inte visa egna sidor direkt. telias surfportal visade sidan men länkarna funkade inte. med google kan jag se, och kommentera, som nu. din server lyckas alltså inte nå in i min mobil. det var allt jag funderade på. hur man når fram med det man vill säga:)

 • Mea culpa, jag hade glömt efter en uppgradering av serverprogramvaran att slå på mobilanpassningen. Har du lust att kolla igenom om det funkar bättre nu. (Det vill säga avskalad form och funktionalitet, men snabbare och mer läsvänligt på mobilen. Kommenteringsfunktionan skall dock fungera.).

 • anders

  nu går det att titta på mobilvarianten, den avskalade. om man vill söka eller kommentera får man växla till html-läge men grafiken tynger. det går att stänga av bildnedladdningen så det är ok. ang det denna sida egentligen handlar om håller jag med. det säger lika lite som de ökade besökstalen under frientréförsöket på museerna härom året. 50 miljoner flugor kan inte ha fel ;-)

 • Pingback: Kreafonbloggen » Blog Archive » Svenska företag i sociala medier()