Hösten 2005 hade jag ett frukostgig hos Sveriges Annonsörer. En som var med på frukosten arbetar på Astra Zeneca och kom att tänka på mig inför ett möte dom har på tisdag. Så, på kort varsel ska jag åka till Södertälje för att inspirera och konversera kring sociala medier och dess möjligheter.

Lustigt nog tittade jag i går kväll på House, där veckans patient visade sig vara bipolär. Hade inte en aaaaning om vad det är för diagnos, men jag blev liksom nyfiken på att kolla. Glömde bort det – tills jag precis nu googlade lite på Astra Zeneca AstraZeneca och hittade Psykiatriinfo en webbplats om schizofreni och bipolär sjukdom. Hmmm, ett väldigt intressant sammanträffande…

[Uppdaterad efter giget] Nu har jag laddat upp mina föreläsningsbilder (pdf), samt tagit bort mellanslaget mellan Astra och Zeneca som var i originalinlägget så att sökmotorerna skall hitta hit rättare (rätt stavning tycker AstraZeneca). Det blev två intensiva timmar i ett fullpackat seminarierum. Vi var tvugna att ta det lilla rummet, eftersom det var det enda som hade öppen lina till webben. Ett under att jag kom in genom alla bommar, dörrar och säkerhetsanordningar. Dom är hemliga där i Södertälje :-) Väntar nu med spänning på några utlovade superintressanta frågor och kommentarer från deltagarna.

Share
 • Jenny

  Hej Richard!
  Tack för ännu en imponerande och givande föreläsning. Du besitter en härlig förmåga att inspirera och navigera dig fram genom dina multipla trådar på ett självklart sätt. Fortfarande snurrar det lite efter de tankar som sattes i rörelse. Tänk om? Ja, hur tar vi nu detta vidare för att bli mer delaktiga och släppa känslan av att vi står vid sidan av och bara tittar på? Hur förflyttar vi oss från web 1.0 till 2.0 och när kommer version 3.0?

  Ser fram emot en fortsättning!

 • Hej hej,

  Noterar flöde av nya begrepp in en av våra corporates. Relativt nya for corporates generellt, nota bene. Kanske inte nya att ”hört talas om”, men det mest slående av slides-provokationerna var internsökningen på AstraZenecas webb på ”blog”. Return » Zero. Bra att du var där, Richard, och skakade om. För övrigt hittade jag detta ditt senaste gig via din Twitterstream. Upptäcker att Twitter leder till upptäckter som jag inte annars skulle hitta.

  Kommentarer:
  1. En PDF med dina slides kanske skulle ackompanjeras med några andra media för att göra vissa saker mer förståeliga för de som inte var där. För presentationer som är (antagligen mer) publika (än denna) kan ju ljudet spelas in och läggas ett ljudspår till presentationen i form av en screencast. Vet att det är tidskrävande, men ett par gånger per år kanske det skulle vara värt, då en del innehåll återvänder och en del är målgruppsanpassat. Och var finns Gatarski-videos på YouTube? Det ger samma resultat att söka på YouTube med sökordet ‘gatarski’ som att söka på ‘blog’ på AZ ;). Efter lite möda hittade jag dig till slut, via söktagg ‘weconverse’ och hittade din ID ‘rgatarski’.
  2. Att AstraZeneca inte har en endaste blogg borde föranleda en del inom organisationen att ta något av de egna substanserna till tillfällig hjälp mot depression, och med hopp om lagom manisk aktivitet triggad av ditt gig. Och annat som rör sig (utanför Aztra Seeeen-eca =). Bättre sent än sist.
  3. I övrigt är hela världen bipolär. Allt sker någonstans mellan Arktis och Antarktis. Och att det är pluralISm mellan IS-blocken (som minskar) gör att jag åter påminner om att det finns grader i sociala-media-himlen.

  Dream on.

  Peace,
  Anders

  PS. Jag trackar denna och alla andra små konversationer jag för i olika bloggar via coComment. Denna applikation gör att känslan av att det är ”mina” konversationer bland alla ”våra” ökar. Det är värt en not till alla som du ger Blogging 101-kurser i Sverige, jag tycker det inte är tidig överkurs med denna ypperliga webbapplikation. Vidare önskar jag komplettera med två intressanta web 1.0/2.0-bilder som kan förgylla dina presentationer, nu när jag ser att du har en med ett tagcloud om begreppet – ju fler bilder desto större förståelse – ett nytt fenomen låter sig inte fångas så lätt i ”emergent phase”;
  http://www.oreillynet.com/pub/a/oreilly/tim/news/2005/09/30/what-is-web-20.html
  och logosamlingen
  http://www.flickr.com/photos/stabilo-boss/sets/72057594060779001/
  vs
  http://www.flickr.com/photos/complexify/97303317/

  där jag knorrar det hela med en rolig bonus;
  http://miles.burke.id.au/blog/2006/02/03/the-web-20-secret-weapon/

  It’s all in the colour and design in the (user) end ;). DS.

 • EDIT/PS: Jag hittade en död länk till en icke-video vid närmare granskning av din vänster sidebar.

 • Jenny: tack själv!

  Anders: generellt brist på tid att realisera dina utmärkta förslag
  1) Allt sånt kommer, lite problematik med upphovsrätt dock (saker jag använder, inte det jag skapar). Dock finns ju ett par podavsnitt med ljudupptagningar. YouTube, suck. Senare skall jag blogga av mig om problematiken med att presencea sig överallt, OpenId o sånt…
  2) Det har dom säkert, bara att vi inte vet om det. En av deltagarna lovade lite mer info. Väntar…
  3) Du är så tvådimensionell (humor, grubbla inte över vad jag menar)
  ps. skall kolla coComment, det andra finns i andra gig. Innehållet varierar beroende på tid, uppdrag, dagsform, o lite annat.
  EDIT/PS tack! fixat (ngn idiotgrej i WordPress som jag inte fattar, säkert kopplat till permalänkstrukturen…)

 • @Richard:
  1a. När Richard Floridas budskap om att kreativitet och innovation är det som driver framtida välstånd, och inte brandväggar för kreativitetshinder, så kommer copyrightförsvararna i hierarkier förlora mot de som delar med sig generöst av sina insikter i nätverk – ex vis via Creative Commons/Public Domain-varianter. Stofilerna i copyright industries känns lika fräscha som de gråa kostymer som finns i gruppfoton på Corporate Boards oavsett om det är i Sverige eller annorstädes. 1b. Att välja närvaro med måtta och det som fyller ens intentioner och syften är en nyckelfråga. Min Twitterpolare Lee Wilkins, exempelvis, dödade det mesta av närvaro i sociala media för att få tillbaka sitt liv verkar det som. Blogga på om ”presence”. Lagom är en bra svensk export, som vanligt.

  2. Dela med dig av svaret :).

  3. Lång parentes för humorflagg. Ha ha. Smileys är ju annars finfint. Jag väntar snart på den som kommer på att emoticons kan användas i tag clouds :) :) :).

  ps. coComment är fantastiskt, har plugin för Flock (Mozilla on Social Media Steroids, bästa browsern som finns!).

  EDIT/PS: Varsågod. Nu skall jag ta det lugnt och gå off-LINE till på måndag. Spanar videos sen. Lägg till gigkalender – missade ju dig när du var i Norrköping, dude :) !! Text är bra, Video är bättre, Live är bäst! IRL!

  Peace, A.

 • Per Hedman

  Hej Richard.
  Vi sågs i Divonne i maj och jag kan bara säga att det var inspirerande och vi såg ett direkt resultat dagen efter när vi jobbade vidare med att försöka flytta tankern från den inslagna Web 1.0 rutten mot det betydligt djupare Web 2.0 havet. Spännande och utmanande.

  Nu tittade jag igenom dina bilder från det här gigget och kände att ett klarläggande kanske kunde vara till hjälp_ Innocentive.com är inte skapat av eller har Procter & Gamble som huvudsaklig intressent, det är ett helt annat företag som startade initiativet(http://www.innocentive.com/faq.html#comeFrom). Hur vet jag det? Jo, jag satt i den båten när det byggdes upp.

  Men P & G (tillsammans med många andra) är nu med och bygger initiativet på likvärdig grund som alla andra och P & G var också tidiga att utnyttja plattformen med dess möjligheter.

  Hmm, det kanske visar på ett annat problem med all den information overload vi ser: Källkritik samt den ibland stora utmaningen att ibland se vem som står bakom en site och hur jag kritiskt ska tolka information. Hur källkritisk ska man vara i bloggosfären och med siter som Wikipedia, Youtube etc. Ja, antagligen ska man vara VÄLDIGT kritisk!

 • Per,
  Som du kan se i Wikinomics and the Innocentive Case så tackar jag innerligt för att du kickade igång det inlägget. Helt klart, tar man sliden från AstraZenecagiget ur live-sammanhanget så kan man tro att det är P&G:s grej. Som vanligt är det ett problem med tid, dvs här ”jag hade tänkt kolla mer…”. Jag undrar om det inte är så att vi långsamt lär oss (affärs)leva i en värld där vi allt mer bygger på lösa boliner. Likväl, som du kan se i mitt tidigare Being critical add better value, tycker jag att man måste bry sig och försöka (så fort man hinner).

  Alla andra,
  ”Divonne” var ett gig för Lilly (i april om man ska va petnoga :-). Lilly är i samma bransch som AstraZeneca.