[uppdaterad efter giget] Det blev superkul och otroligt intensivt. Härligt gäng fotografer som nu kan hämta mina föreläsningsbilder (pdf). Förlåt Jan att jag klippte bort din annons hos Google. Jodå, jag får vara med på festen som börjar om en halvtimme och förbundsjuristen Catharina har tidigare informerat medlemmarna om Creative Commons. Så fort jag hinner skall jag göra en FAQ på ”hur får man uppmärksamhet för sin blogg” samt skapa en speciell sida om mina bild/formval för utseendet (mallen) på weconverse (apropå en publikfråga).

Speakers av Karina TischlingerSvenska Fotografers Förbund (SFF) har Inspirationsdagar/Årsmöte/Fest 20-21 april. På själva årsmötesdagen steppar jag en timme mellan 16 och 17 under rubriken Webben 2.0, saxat ur programmet:

”Kommer Google att ta över informationsförmedlingen från övriga medier? Är det slut med pappersburen information/kommunikation? Eller skapar det interaktiva och mobila medielandskapet nya möjligheter för fotografen? Vi hör vad Richard Gatarski tror, ekonomie doktor och ”konversationsstrateg” som gissat rätt förr.”

Programmet är späckat. Jag ser till exempel att dagen innan föreläser SSF:S jurist Catharina Ekdahl om Upphovsrätt – rätt och slätt. Undrar om hon kommer prata om Creative Commons och till exempel peka på Rasmus Fleischers otroligt intressanta blogg Copyriot? Jurister har ju en tendes att försvara i stället för att förändra. Dessutom skall Nina Jansdotter vara med och föreläsa om hur man tar betalt och förhandlar om pengar. Ni kan höra Nina berätta lite om detta i Kompetenspodden.

Undrar om jag får vara med på festen? Eller vill, det är ju en massa fotografer där :-)

p.s. Bilden Speakers av Karina Tischlinger köpte jag precis på iStockphoto. Några proffs som fotograferat mig är Sara Appelgren och Rickard Kilström. Tyvärr finns det inga webbbilder som dom tagit på mig. d.s.

Share
 • Hej Richard!

  Intressant föreläsning under eftermiddagen och glad över att du nämnde i din blogg att jag faktiskt, tro det eller ej, har nämnst CC för våra medlemmar! Även om min information kanske inte var av det mest positiva slaget… CC är självklart ett bra sätt att dela med sig av det man har skapat, men ska man kunna leva på sina alster = och därmed kunna skapa fler alster, måste man ta betalt! För yrkesverksamma upphovsmän ser jag endast ett användningsområde för CC och det är att lägga ut ett par ”teasers” via CC och därmed skapa intresse som för det som man som upphovsman skapar och förhoppningsvis skaffa intresserade kunder som sedan är villiga att köpa fler bilder! Ett användningsområde som inte är at förakta. Som sagt intressant föreläsning, även om om jag inte delar din uppfattning om att upphovsrätt är besvärligt. Upphovsrätt är faktiskt upphovslätt så länge som vi som företräder organiserade upphovsmän strävar efter förenklade system!

  Vänlig hälsning
  Catharina Ekdahl
  förbundsjurist SFF

 • Tack själv(a). Själv ser jag (och miljontals andra, varav många fotografer) långt fler användningsområden för CC och liknande licenser än att ”lägga ut ett par teasers”. I mitt tycker verkar många upphovsrättsjurister och deras uppdragsgivare försvara det som varit, i stället för att lyfta fram nya lösningar, avtal och lagrum. Se bara på CC, inte var det dom stora IP-ägarna som skapade det…

 • Kul att ses på SFF´s möte igår! Det var fantastiskt inspirerande och underhållande på många sätt.

  Jag blev mycket peppad av ditt berättande om web 2.0 och allt, eftersom jag håller på och bygger siter där jag just försöker få in den här tekniken med att dela med sig och utvecklas tillsammans. T.ex tycker jag att medlemmar ska blogga på en ny föreningssida som jag jobbar på. Då finns det dom så blir rädda för det flöde som skapas, ooops – helt plötsligt får medlemmarna en talan – då är det lite (läs mycket) utmanande för så har det ju aldrig varit förut och vem ska kontrollera vad som skrivs där. Eller på ett företags site. Skapa ett forum för kunden. Läskigt, kanske ja – men, är man bra det man gör, vad ska dom då blogga om? Jo – hur bra man är, vilka bra tjänster/support man har. Såklart blir det åt andra håller också och det är ju klart inte lika roligt att dela med sig av, MEN det har också hänt och gör man något av den kritiken det blir man ett bättre företag!

  Jag tycker också att hela webdebatten som blev är intressant och jag tror, hur rädd och osäker man än känner sig, att man inte ska blunda för att ”så här är det” i dag och ”detta kan hända” i morgon.

  Som fotograf måste man nog tänka om lite där med webben/tillgängligheten, och istället utnyttja läget, vara flexibel, för marknaden finns där. Det är bara olika sätt att nå ut och olika sätt att få betalt. Man kanske kan nå 500-10000 kunder för en mindre summa än att istället nå en (1) kund eller enstaka kunder för en större summa.

  Och framförallt ATT man når ut! Det skulle vara intressant som ett exempel att lägga ut en bild på exempelvist din blog. En bild som har ett sånt underhållningsvärde att den sprids och om man då skulle spåra den (vilket det ju finns program för) se hur stor spridning den fått efter en viss tid.
  Intressant tanke…! I bilden lägger man såklart sitt namn och ser detta som en PR grej! Hur mycket är inte DET värt? Istället för att varje sak ska hållas på till varje pris, så har man helt plötsligt vidgat marknaden och har gratisreklam!

  Bra unika produkter tror jag alltid det finns ett behov av. Det ska man aldrig glömma. Marknaden är en sak, skapande är en annan. Vi sitter lite i samma sits som konstnärer alltid gjort. Man kan ju själv välja om man vill sälja på hötorget eller vänta på dom högre buden.
  Vad är det för skillnad mellan ett foto sålt på Bukowskis
  http://www.bukowskis.se/cgi-bin/katget.cgi?0541@0527@SAM@0@0@2@@SE# för 8.500:-
  eller en bild för 5:- på internet? Marknaden ”styr”. Vi ansvarar själva för vårat varumärke och hur ”billigt” vi vill sälja oss.

 • Anne, snygga sajter och framförallt bilder både i Fotostallet och hos PMGpictures. Men ack så långt från att man kan köpa (massa login och känns oklart vid en hastig blick). Du borde kolla Pias IT & hästblogg http://www.agria.se/blog/pia.nsf

 • När du föreläste på IHM 1992, då var det andra bananer. Man kunde beställa BLOMMOR på internet. WOW. När jag öppnade mitt första site 1994, då fick jag pekfingret från KTH – aja baja – INTERNET är inte en MARKNADPLATS! ( Tänk om! – eller med Din betoning Tänk OM!)
  Vill bara säga att varje möte, föreläsning som Du frambringar ger DJUPA spår… vissa får det i PANNAN, andra i SJÄLEN och några i HJÄRTAN.
  Även jag som är ganska berest i CYBERRYMDEN hade stor behållning av ditt framförande.
  Olika barn läker bäst – eller Kotlers 4 P är förlegad?
  Jag kör min egen race: TUR, TIMING, TALANG, TÅLAMOD krävs det för att bli FRAMgångsRIK. Har jag glömt ngt???

  http://www.tiborfoto.com